Uden
Overig
Op
zondag25jun201710:30

Mondriaanfietstocht Uden

IVN Uden

Op zondag 25 juni organiseert IVN Uden een fietstocht waarbij de sporen van het verblijf van Piet Mondriaan in deze omgeving worden opgezocht. Hij verbleef vanaf januari 1904 tot januari 1905 in Uden en maakte in die periode een kleine dertigtal schetsen en schilderijen. Deelname is zoals altijd gratis.

De reden voor zijn komst naar Brabant lag in zijn min of meer overspannen toestand in Amsterdam. Op aanraden van zijn vriend Albert van den Briel zocht hij hier rust en ruimte. Hij ging veel op weg met zijn zogenaamde rijdende atelier. In Uden genoot hij een geringe bekendheid, maar werd met zijn latere abstracte werk wereldbekend.                           

Uden - Mondriaan fietstocht ‘Piet de schilder’

Op zijn tochten door de regio raakte hij geïnspireerd door het Brabantse landschap. Hij werd hier bekend als ‘Piet de schilder’.
Tijdens de fietstocht bezoeken we een aantal plekken waar hij schilderde en zijn contacten had. Onderweg schetsen we een beeld van hoe de omgeving er rond 1900 uitzag en hoe Piet Mondriaan die in zijn schetsen en schilderijen zag.

Vertrek vanaf De Markt

De fietstocht start op de markt bij het ‘Nieuwe Prilleke’ om 10:30 uur. We pauzeren in Nistelrode in het café Het Tramstation op de plek waar Mondriaan vaak met zijn vriend Albert van den Briel kwam.

De fietstocht eindigt bij Van Oort Interieurs aan de Vijverlaan 1 in Uden, waar we onder het genot van een hapje en een drankje kunnen kijken naar een tentoonstelling over ‘De Stijl‘, een stroming waar Piet Mondriaan lid van was.

Op zondag 10 september wordt een tweede Mondriaan fietstocht gehouden.

Algemene informatie

zondag 25 juni 2017 - 10:30
Locatie: 
Markt
Uden
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image