Uden
IVN
Op
zondag26mei201900:00

Ledenuitje naar Landgoed Tongelaar

IVN Uden

Activiteit alleen voor leden van IVN Uden.

Zondag 26 mei gaan we met de IVN leden naar landgoed Tongelaar in Mill.

Landgoed Tonglaar is eigendom van Brabands Landschap

In een uithoek van de provincie, ver van steden en verkeerswegen vandaan, is het on-Nederlands stil. Centraal staat een kasteelburcht, omringd door prachtige boerderijen. Je waant je er zo op het Franse platteland.

Dassensporen zoeken

Dit enorme wandelgebied is een gemoedelijk landschap, bewoond door het gemoedelijkste dier van Brabant, de das. Die zit hier met wel 50 exemplaren. Toch zie je dit schuwe nachtdier maar zelden. Zijn sporen zijn voor de oplettende natuurliefhebber wél overal te ontdekken: vaste wissels (paden uitgesleten door dieren), mestputjes, graafsporen en haren aan het prikkeldraad. Het beheer op Landgoed Tongelaar staat grotendeels in dienst van dit dier. Op akkers vindt biologische teelt plaats - geen gif dus! - en grasland wordt bemest met ruige stalmest. Dat levert regenwormen op, zijn lievelingskostje. Omdat deze alleseter ook een zoetekauw is, zijn de vele houtwallen druk onderplant met besdragende heesters.

Kasteel Tongelaar

Het kasteel en de tegenover gelegen boerderij 'De Benedenhof' zijn vanaf 2016 in gebruik door catering de Smaakmakers Mill. Op de begane grond is een informatiepunt van Brabants Landschap. Hier krijgen bezoekers een kijkje in het leven van de das en is informatie verkrijgbaar over de natuur in de omgeving van het landgoed.
Voor meer informatie zie: https://www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/natuurgebieden/maas-en...

Tongelaar is op fietsafstand. Dus degenen die zin hebben om te fietsen verzamelen om 9.30 uur bij de Groenhoeve. Dan fietsen we gezamenlijk naar Mill.
Voor degenen die met de auto willen kunnen om 10.00 uur samen komen bij de Groenhoeve en proberen zo veel mogelijk te carpoolen.
Het is ongeveer 30 min rijden. Dan zijn we met zijn allen rond 10.30 uur bij kasteel Tongelaar. Daar starten we met een kopje koffie of thee met iets er bij. Na de koffie gaan we wandelen onder leiding van een gids. De wandeling duurt ongeveer twee uur.
Na de wandeling is er de mogelijkheid op eigen kosten te lunchen bij kasteel Tongelaar.

Graag uiterlijk 19 mei opgeven per email: ivnuden@gmail.com of je mee gaat en dan ook aangeven of je met fiets of de auto komt of mee wil rijden en of je blijft lunchen.
Degenen die willen rijden graag aangeven hoeveel personen er mee kunnen. Kosten van het meerijden worden onderling verrekend.

Attentie: parkeerplaats Hogendijk 5431HS Mill

Algemene informatie

zondag 26 mei 2019 - 00:00
Locatie: 
Vertrek: De Groenhoeve
Artillerieweg 3
5403 PB Uden
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image