Uden
Insecten
Op
donderdag09nov201720:00

Dialezing solitaire bijen

IVN Uden en Vogelwacht Uden

In ons land komen naast de bekende honingbij, meer dan driehonderd soorten bijen voor.

We noemen ze wilde bijen, omdat ze hier inheems zijn, dus "in het wild" voorkomen. De ruim twintig soorten hommels rekenen we ook tot onze wilde bijen. Zij vormen kolonies met vele dieren in één nest. De meeste inheemse bijen doen echter alles alleen en heten daarom solitaire bijen. Omdat ze ons niet steken en dus niet lastig zijn, zijn ze onbekend. Vele van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten en worden sterk bedreigd door de negatieve invloed van de mens op de flora. De soorten zijn vaak genoemd naar hun uiterlijk of gedrag. Zo kunt u ondermeer aantreffen: zandbijen, koekoeksbijen, metselbijen, maskerbijen, behangersbijen, wolbijen, bloedbijen, zijdebijen, etc.

Tuinbladsnijder (Pieter van Breugel)Pieter van Breugel uit Veghel houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en het aanbieden van nestgelegenheid. Uit zijn eigen ervaring puttend en aan de hand van werkelijk unieke opnames, zal hij u een wonderlijke insectenwereld voortoveren, die u onmiddellijk zal verleiden om in uw eigen omgeving meer en beter te gaan kijken.

Door zijn enthousiaste verhaal zult u geïnspireerd en rijker huiswaarts keren in het besef dat ook in uw directe omgeving juweeltjes van dieren een wonderlijk leven leiden. Het loont dus werkelijk de moeite om te komen!

Vosje aan kruisbes (Pieter van Breugel)De lezing vindt plaats op donderdag 9 november a.s. en begint om 20.00 uur (zaal open 19.45 uur) in de Groenhoeve, Artillerieweg 3 te Uden.

Deze avond wordt georganiseerd door Vogelwacht Uden in samenwerking met IVN Uden.

De toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld.

(Foto's: Pieter van Breugel)

 

Algemene informatie

donderdag 9 november 2017 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
De Groenhoeve
Artillerieweg 3
5403 PB Uden
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image