Uden
Landschap
Op
maandag17apr201712:00

Dag van het Landschap - Wandeling Landgoed Heeswijk

Brabants Landschap i.s.m. IVN Uden en IVN Bernheze

Op Tweede Paasdag, maandag 17 april, vieren Brabants Landschap, IVN Bernheze, IVN Uden en IVN Veghel het voorjaar met de Dag van het Landschap en geven daarmee het startsein voor een bruisend wandelseizoen. Ontdek het ontluikende voorjaar en kom mee naar buiten. Vanuit 14 locaties in heel Brabant kun je eropuit om de natuur 'dichtbij' huis te ontdekken. Ook openen de informatiepunten van Brabants Landschap hun deuren voor héél natuurminnend Brabant.

Gratis wandelexcursies in heel Brabant
 

Beleef het voorjaar en wandel mee met de boswachter. Op 11 van de 14 locaties beginnen om 12.00, 13.30 en 15.00 uur wandelexcursies. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. Voor gezinnen met jonge kinderen bieden we naast de wandelingen nog de mogelijkheid om op avontuur te gaan in 5 van de 14 gebieden met de wandelapp ‘Vossenstreken’. Download de app thuis via de App Store of Google Play.

Wandelroutes op Landgoed Heeswijk

De wandelexcursies starten bij de informatiestand van Brabants Landschap vóór de brug van het kasteel. U kunt parkeren in het weiland aan de Gouverneursweg (€2,-). Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet mee. Het totale programma van de Dag van het Landschap is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

‘Vossenstreken’ op Landgoed Heeswijk

Waar wacht je nog op? Op Tweede Paasdag wordt op Landgoed Heeswijk in Heeswijk-Dinther de 10e wandelroute van Vossenstreken feestelijk gelanceerd. De start is bij het kasteel op het landgoed.  . Omroep Brabant zal hier live verslag van uitbrengen en tevens het startsein geven voor de nieuwe tv-serie Natuurrijk, die vanaf Tweede Paasdag bij Omroep Brabant te zien is. Voor wie na deze route de smaak te pakken heeft: er zijn nog 9 routes in Brabant en de Belgische Kempen gerealiseerd. En iedere maand komt er eentje bij!
Tijdens de route op Heeswijk leer je van alles over de thema’s pracht  en praal, watervogels en de vos. Onderweg pik je ook nog eens een heleboel natuurweetjes en cultuurgeschiedenis op. Vossenstreken is een superleuke app voor de hele familie met verrassende routes, die het hele jaar door te belopen zijn. Het blijft niet bij wandelen: onderweg vertelt “buitenbaas” Robin over de geheimen van het landschap en heeft hij opdrachten voor de snelste, kleinste of slimste in het gezelschap. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen van 5 tot 12 jaar, de gemiddelde lengte van een route is 3,5 kilometer en er is altijd horeca in de buurt. Ideaal dus voor families! Meer weten over deze app: www.vossenstrekenapp.com

Landgoed Heeswijk
 

Monumentale lanen, ornamenten en hekwerken brengen de historie op Landgoed Heeswijk tot leven. Het landgoed telt zo'n 24 monumenten, waaronder gebouwen en ornamenten in de historische parktuin. De vele chique elementen, zoals beschilderde luiken en sierhekwerken, tonen de band tussen kasteel en landerijen. De monumentale lanen bestaan uit eiken en beuken, die vaak dubbel of driedubbel zijn aangeplant. Het kasteel is eigendom van Stichting Kasteel Heeswijk.

11 wandellocaties in Brabant
 

Van de 14 locaties waar de Dag van het Landschap wordt gevierd staan gidsen voor u klaar om u mee te nemen op excursie. Naast Landgoed Heeswijk zijn dat van West naar Oost Landgoed Mattemburgh in Hoogerheide, de Pannenhoef in Rijsbergen, het Pompveld in Babyloniënbroek, de Roovertsche Leij in Goirle, De Mortelen in Oirschot, Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel, Keent bij Ravenstein, het Dommeldal in Liempde, het Nuenens Broek in Nederwetten en Landgoed Valkenhorst in Valkenswaard. Meer informatie over de locaties en het excursieprogramma is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

Steun Natuur ‘dichtbij huis’

Brabants Landschap beheert ruim 18.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. Daarnaast zet zij zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen.

Natuurbescherming is en blijft mensenwerk

Steun Brabants Landschap voor slechts €15,- per jaar (€1,25 per maand) en word beschermer tijdens de Dag van het Landschap. U krijgt een uitgebreid welkomstpakket mee en profiteert direct van vele voordelen, zoals gratis toegang tot het kasteel voor maximaal 2 volwassenen en 2 kinderen tot 18 jaar. Daarnaast biedt de brasserie ‘Het Koetshuis’ 10% korting op de Paasbrunch. Vraag bij de bediening naar de voorwaarden. Kijk voor meer informatie op www.brabantslandschap.nl

Algemene informatie

maandag 17 april 2017 - 12:00
maandag 17 april 2017 - 13:30
maandag 17 april 2017 - 15:00
Locatie: 
Landgoed Kasteel Heeswijk
Kasteel 4
5473 VA Heeswijk-Dinther
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image