Ubach over Worms
Landschap
maandag07aug2017

Zomerwandeling 2017

Op zondag 6 augustus 2017 kwamen 15 natuur- en wandelliefhebbers bijeen op het marktplein van Stevensweert. Iets voor 11 uur volgden de neuzen de benen op weg naar de Molenplas bij de Hompesche Molen. Maar wel eerst door de historische kern van Stevenweert.

De naam Stevensweert is terug te voeren op de heilige Sint Stephanus en het woord "weert" dat "laag land omgeven door water" betekent. Stevensweert ligt feitelijk op een eiland omgeven door de Grensmaas, de Oude Maas en tegenwoordig dus ook het Julianakanaal. 

Stevensweert is een oud vestingstadje in 1633 door de Spaansen aangelegd in de vorm van een 7-ster, met 7 bastions en 5 ravelijnen. In 2007 is een deel van de vestingwal (1 bastion en 1 ravelijn) gereconstrueerd aan de hand van oude kaarten. In 1781 werd de Sint Stephanuskerk gebouwd op de plek van een eerdere kerk uit de 17e eeuw. 

De Hompesche Molen is in 1722 gebouwd door Reynaert Vincent de Hompesch. Het is een zogenaamde stellingmolen, omdat op enkele meters hoogte rondom de molen een zogenaamde ring loopt waarop de molenaar de wieken in stelling kon brengen. Met 37 meter hoogte is deze molen de hoogste van Limburg. Boeren uit de omgeving waren in vroeger tijden verplicht om hun graan in deze molen te laten malen. Het daarom dus ook een banmolen. De molen heeft 6 verdiepingen. 5 Molenzolders en een souterain. In de molen is ook een ruimte die vroeger als gevangenis heeft gediend. Dat blijkt uit een pachtverdrag uit 1734. De molen is in 2014 in bezit gekomen van Natuurmonumenten en dient nu tevens als brasserie. 

De Molenplas is het gevolg van ontgrinding. Langs het water staan op diverse plaatsen fossiele bomen welke ca 1500 tot 2000 jaar geleden in de toenmalige Maas zijn gevallen en zijn geconserveerd in zuurstofarme bodem. Bij de ontgrinding zijn deze vrijgekomen en nu als monumenten aan de rand van de Molenplas zijn neergezet. De Molenplas is zeer rijk aan watervogels. Heel indrukwekkend was een groep van wel honderden aalscholvers die kwamen aanvliegen en neerstreken op het water. 

Op een bepaalde plek zagen wij een behoorlijk uitdijende waterplant, met een mooie gele bloem. Niemand wist de naam. Ik zei nog: "De bloem lijkt op een Teunisbloem, maar die groeien niet in het water". Dus de vraag maar gesteld aan Natuurmonumenten. Van Natuurmonumenten kreeg ik dit antwoord: "Dag Herman, volgens onze boswachter daar is het waterteunisbloem. Ziet er prachtig uit op de foto's, maar eerlijk gezegd zijn wij iets minder blij met het plantje. Het is daar een plaag, want de plant groeit erg sterk en overheersend. We beraden ons over een effectieve aanpak. ~Eva". Voor meer info over dit invasieve waterplantje zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterteunisbloem

Herman Langen

Ook namens: Miet en Jan van Overmeeren en Niek Lammers.Zomerwandeling, Stevensweert 2017Zomerwandeling, Stevensweert 2017Zomerwandeling, Stevensweert 2017

Wilt u meer foto's zien van deze wandeling tik dan eens op zomerwandeling 2017