Ubach over Worms
Insecten
woensdag20mei2020

Wolzwevers

In het voorjaar, als de Blauwe druifjes nog bloeien, kun je al vele insecten zien vliegen en zweven en zoemen en de bloemen bezoeken. Een opvallende verschijning is de Wolzwever. Secondenlang kan hij als een helikopter op dezelfde plaats blijven hangen, om dan razendsnel weg te schieten naar een volgende plek. 

Wolzwever

Zijn bloembezoek is wel heel bijzonder. Net een kolibrie. De Wolzwever gaat voor een bloem hangen, waarbij het lijkt of hij stilstaat. Zijn vleugels slaan dan wel 300 keer per seconde. Met zijn lange tong dringt hij ver de bloem binnen tot waar de nectar zit.

Wat een mooie zweefvlieg, zou je denken. Maar dan heb je het mis. Want hoewel het insect heel goed kan zweven en vliegen, is het geen zweefvlieg maar een vlieg, sterk behaard als een hommel. 

Wolzwever

Gelukkig strijkt de Wolzwever soms ook ergens neer zodat je hem goed kunt bekijken. Je ziet dan de opvallend lange snuit en de voor een vlieg kenmerkende grote ogen en dunne pootjes.De Gewone wolzwever is de komende maanden nog volop te zien in de tuin, maar ook langs bosranden. Onderstaand exemplaar kwamen we tegen op een pad in het Rimburgerbos. Hij werpt zijn schaduw vooruit.

WolzweverAls je hem langdurig kunt observeren in de tuin, probeer deze vliegkunstenaar dan ook eens te fotograferen in de vlucht of in de zweef. De quarantaine-uurtjes vliegen gegarandeerd voorbij!

Wolzwever

Frans Verlaan, 19 mei 2020