Ubach over Worms
Landschap
donderdag21jan2021

Wandelen achter de abdij

In het bos bij de Benedictijnerabdij van Mamelis was zondagmorgen geen mens te bekennen. Terwijl het tegenwoordig toch heel druk is in de natuurgebieden, vooral in de weekends. Het was nat en modderig. Het dunne laagje sneeuw van de afgelopen nacht was vrijwel geheel weg gedooid.

Er heerste rust. Sommige vogels lieten wel al van zich horen: allerlei mezen, Grote bonte spechten, Houtduiven en vooral Boomklevers.


Her en der zagen we bij bomen met een ruwe schors nootjes of eikels vastgeklemd in de schorsgroeven. Sommige nog helemaal gaaf, maar de meeste half of helemaal leeggegeten. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze vogelsporen het werk van Boomklevers.

Schorsgroeven

Op het vele dood hout in het bos waren ook in dit jaargetijde nog heel wat paddenstoelen te zien. Heel opvallend waren bijvoorbeeld de Gele trilzwammen.Deze trilzwam groeit als een gele kluit op loofhouttakkken. Bij droogte wordt hij donkerder oranje. 

Gele trilzwam

Op boomstronken troffen we de Gele korstzwam aan. De leerachtige, enkele centimeters grote hoedjes groeien als dakpannen op elkaar. Deze soort komt het hele jaar voor op dood loof- en naaldhout. Het is een opruimer.

Gele korstzwam

Een onverwachte waarneming waren enkele slakjes die op 1,5 m hoogte langs een boom omhoog kropen. Blijkbaar hadden ze geen last van de weersomstandigheden, want het was toch slechts enkele graden boven nul. Het was de Bosaardslak, zo leerde ons Obsidentify, de app van Waarneming.nl.

Deze slakken kunnen dus overwinteren. Alleen strenge vorst zou hun noodlottig worden. Weer wat geleerd!

Bosaardslak

Tenslotte zagen we toch nog twee mensen. 

wandelaars

Samen onderweg. Waarheen?

Frans Verlaan, 18 januari 2020