Ubach over Worms
Landschap
maandag05aug2019

Verslag zomerwandeling 2019

Op 4 augustus 2019 vertrokken om 10:45 uur 18 personen vanaf de Eyserlinde voor een wandeling in de omgeving van Eys.

De Eyserlinde ligt op het hoogste punt tussen Eys en Partij Wittem. De plek is bekend vanwege het monument ter nagedachtenis van oorlogsslachtoffers en verzetsstrijders uit onze regio. Het standbeeld, onthuld op 3 mei 1951, toont 3 nabestaanden die een oorlogsslachtoffer omhoog tillen.

De zon was ons welgezind en de temperatuur was aangenaam te noemen, maximaal 28 graden celcius lijkt een verkwikking te zijn ten opzichte van het temperatuurgeweld van amper 1,5 week geleden, waarbij zelfs de 40 graden werden overschreden.

De wandeling liep grotendeels door open gebied en langs hellingen en holle wegen, alwaar vooral Marjolein uitbundig groeide en bloeide. Marjolein oefent grote aantrekkingskracht uit op vlinders en andere insecten.

Op onze route kwamen wij, in de buurt van het gehucht Cartils, langs een monument ter nagedachtenis aan 4 inzittenden van een Brits vliegtuig, neergeschoten door de Duitsers, op 28 april 1944.

Via Cartils liepen wij door de weilanden en langs de Eyserbeek naar het waterwingebied Roodborn vlakbij het buurtschap de Piepert. Hierbij moesten wij ook door een spoorwegtunnel lopen met doorstroming van de Eyserbeek.

Bij de Piepert namen wij gelegenheid voor een brood- en drinkpauze.

In Eys zelf kozen wij voor eens iets langere pauze van een half uur bij “Bie de Tantes”. In ieder geval genoeg tijd voor een drankje / kopje koffie en een stuk vlaai.

Via de Zwartebrugweg liepen wij aan de bovenkant van Eys terug naar de Eyserlinde.

Aan het einde van de omhoog lopende  Zwartebrugweg stonden wij nog stil bij een kruis en een bijgeplaatste gedenksteen uit 1860. De tekst op deze gedenksteen was geschreven in het Duits. Niet zo heel erg vreemd als je bedenkt dat Limburg tussen 1839 en 1867 lid was van de Duitse bond. Pas in 1867 kwam Limburg definitief voor 100% bij Nederland.

De tekst was niet meer zo heel erg duidelijk leesbaar, maar ik kom tot de volgende vertaling: “Eeuwigheid. Hier is op 30 november 1860 Arnold Bouillon plotseling gestorven. Als een dief in de nacht zo zal de dag des Heren komen. Bid voor zijn ziel. Wees gegroet Maria.”

Om 14:15 uur arriveerden wij weer bij het uitgangspunt. De wandeling was ca 7 km lang.

Herman Langen & Jan en Miet van Overmeeren

Tik op link zomerwandeling 2019 voor het fotoverslag