Ubach over Worms
Schone Rivieren
woensdag07okt2020

Verslag Worm clean-up

VERSLAG IVN WORMDALKIDS – IVN UBACH OVER WORMS                       SCHONE RIVIEREN ONTDEK EXPEDITIE  deel 1: 19-09-2020

Tijdens de World Cleanup Day via de Maas Clean-up 19 september 2020

De opruimactie werd ongeveer een maand voor de activiteit ingepland en aangemaakt op de website www.maascleanup.nl als één van de 28 opruimacties aan de Maas of haar toestromende beken.Worm clean-up

De actie werd via facebook in Rimburg gedeeld en via de grote publiciteit van de Maas cleanup zat de actie binnen een week vol met de maximale inschrijvingen die vanwege Corona waren beperkt tot 16 personen. Samen met de 3 organisatoren van de IVN Wormdalkids én 2 extra kinderen namen uiteindelijk 21 personen deel.

Bijzonder was het dat de samenstelling van de groep diverser was doordat het onderdeel uitmaakte van de Maas clean-up. Zo namen 6 personen van een ICT bedrijf uit Sittard deel maar ook een moeder met zoontje uit die regio. Dat náást betrokken dorpsbewoners en mensen uit de omgeving van Rimburg.

De zakken en Maas Cleanup stickers, vuilgrijpers, T-shirts en petjes werden door de Maas cleanup aangeboden. De handschoenen en een attentie achteraf door de gemeente Landgraaf.

De groep kreeg ’s middags om 14 uur eerst uitleg van IVN-er Sylvia Spierts-Brouwer die ook betrokken is bij Schone Rivieren, Litter Free Rivers and Streams én de Maas cleanup organisatie. Daarbij werd uitgelegd waarom deze actie zo noodzakelijk is en welk vuil er onder meer aan de oevers van de Maas wordt aangetroffen. Maar óok werd gefocust op de schoonheid van het prachtige dorp Rimburg, de loop van de Worm (en haar naam) en het landschap.

De groep werd vervolgens opgesplitst in 4 groepjes die in 4 windrichtingen in twee uur tijd het dorp én omringende landschap opschoonden. Daarbij werden verhalen gedeeld over hetgeen te zien en ervaren was op die trajecten qua natuur én cultuurschoon. Niet alleen aan de Nederlandse kant van de Worm maar ook de Duitse. In totaal werden 14 vuilniszakken gevuld die om 16 uur door de gemeente werden opgehaald en afgevoerd.

Alle deelnemers werden bedankt met een attentie van de gemeente Landgraaf door de deelnemende wethouder Bart Smeets (voor volwassenen een handveger en blik, voor kinderen een raamthermometer) en vanuit IVN met een Schone Rivieren ontdekkaart en lidmaatschapsfolder. Iedereen ging voldaan terug naar huis en Rimburg lag er weer schoon bij!

Omroep Landgraaf maakte nog opnames van de actie die via facebook breed werd verspreid (8x gedeeld). https://www.facebook.com/747571471940812/posts/3613142592050338

Worm clean-up Worm clean-up Worm clean-up

Worm clean-up Worm clean-up