Ubach over Worms
Landschap
maandag06jan2020

Verslag nieuwjaarswandeling

5 Januari 2020. Kerst en Nieuwjaar zijn weer voorbij. Bij de meesten is de kerstboom alweer opgeruimd. Het kindje Jezus weer verhuisd naar een doos op zolder. Waarschijnlijk zijn alle oliebollen en wafels ook al via de gebruikelijke kanalen richting Noordzee.

Bij deze en gene moet de BMI (Body Mass Index) lichtelijk worden gecorrigeerd. Dus aan de wandel!

De Nieuwjaarswandeling van IVN Ubach Over Worms vond dit jaar plaats op de Brunssummerheide. En ik mocht die leiden, nadat ik die eerder afgelopen jaar had voorgelopen met Jan en Miet van Overmeeren.

Inclusief mijzelf vertrokken om 10:30 uur 23 personen vanaf de parkeerplaats bij de voormalige manege, nabij de Roode Beek. Een mooi aantal, hetgeen ons (Jan, Miet en ikzelf) zeer tevreden stemde. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

De zon hebben wij niet gezien. Maar het was droog en windstil. Prima wandelweer dus! En met een vrolijke en blije groep schijnt de zon altijd.

Via het doorstromingsgebied van de Roode Beek achter de manege wandelden wij naar de zandvlakte. In dit genoemd gebied hebben in 1955 en 1958 grote bodemverschuivingen plaatsgevonden. Uiteindelijk betekende die het einde van het nabij de manege gelegen zwembad. In 1958 werd hier een jeugdfilm opgenomen: “4 Rakkers en een oude jeep.” Tijdens de filmopnamen vond de bodemverschuiving plaats. Het filmpaard “Teun” liet hierbij het leven. De jeugdfilm kunt u nu nog steeds aanschouwen via You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=gCz_ppA7Y8U

Op 13 april 1992 kreeg Limburg een stevige aardbeving te verduren. De sterkte bedroeg 5,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de buurt van Roermond. De gevolgen van de bodemverschuivingen en de aardbeving zijn in dit deel van de Brunssummerheide nog goed te zien als vlak na elkaar volgende golven in het landschap. De aarde van de grote bodemverschuivingen was afkomstig van tijdens de bruinkoolwinning in de 1e helft van de vorige eeuw opgeworpen hoge wallen dekzand. Door langdurige regen waren deze instabiel geworden.

Bij het laaggelegen deel van de zandvlakte staken wij de Roode Beek over, om vervolgens via een grote boog om de natte heide hier weer terug te keren. En uiteindelijk ook weer terug naar het uitgangspunt, alwaar wij na 2 uur de wandelschoenen weer konden omruilen voor ander schoeisel.

Uiteraard mag aan een goede Nieuwjaarswandeling geen gezellig samenzijn ontbreken.

Dat samenzijn vond plaats in het IVN home “D’r Slieënberg” aan de bovenkant van het Rimburgerbos. Onze keukenprinsen Ger Beckers en Chris Herwegh zorgden voor een warm onthaal, door de vlammetjes in de haard goed te laten “funkelen”. Met erwtensoep, tomatensoep, (krenten)broodjes, koffie en thee mochten wij de inwendige mens versterken.

Tot slot zijn wij ook nog dank verschuldigd aan de opruim- en de afwasploeg.

Herman Langen,Miet en Jan van Overmeeren

Nieuwjaarswandeling 2020

Tik op deze link voor de foto's van deze nieuwjaarswandeling