Ubach over Worms
Landschap
maandag14okt2019

Verslag herfstwandeling 2019

Om 10:45 uur begonnen 12 personen aan de wandeling, welke vanaf Houthem Sint Gerlach, via Berg, Bemelen en weer Berg terugvoerde naar het beginpunt, zalencentrum De Holle Eik.

De weergoden waren ons gunstig gezind. Het zonnetje scheen en de temperatuur was zeer aangenaam. Uitstekend wandelweer dus! Er werd regelmatig gepauzeerd, hetgeen ook wel nodig was gezien de hoge leeftijd van een aantal deelnemers. De oudste deelnemer was 85 jaar, gevolgd door een bejaard echtpaar, ook boven de 80 jaar. Chapeau voor deze krasse knarren! Hoogtepunt van deze wandeling was de boven Bemelen gelegen top van de Bemelerberg. De boterhammen smaakten ons hier wel heel erg goed. Wat een fantastisch uitzicht over Bemelen en tot in de verte over Maastricht en België. Na een steile afdaling namen wij in Bemelen plaats op het terras van Roemers Eetcafé, schuin tegenover de kerk. De koffie/cappuccino smaakte ons zeer goed. Vanaf het terras hadden wij prachtig uitzicht op de kalkwanden van de Bemelerberg.  Na de koffiepauze vervolgden wij onze weg. Vanaf de voet van een prachtige kalkwand konden wij zien hoe kraaien een aantal Torenvalken belaagden. Die plagerij wordt “mobbing” genoemd. Een van de valken streek neer in de mergelwand, en bood de wandelaars met een goede fotocamera een goed en langdurig foto-moment. Omstreeks 15:30 uur waren wij, moe en voldaan, weer terug bij de Holle Eik.

Wetenswaardigheden:

                                                                                                                                  Gerlachus en de Holle Eik:

Gerlachus leefde in de 12e eeuw. Aanvankelijk leidde hij een nogal lichtzinnig leven. Na de dood van zijn echtgenote kwam hij tot inkeer. Hij nam intrek in een holle eik en leidde vanaf dat moment een sober kluizenaarsleven. Dat sprak veel mensen in die tijd aan, waardoor hij veel bewonderaars had. Kloosterlingen in de buurt zagen dat met lede ogen aan en jaloers als ze waren, tipten ze de toenmalige bisschop van Luik, dat Gerlachus eigenlijk helemaal niet zo arm was, en dat hij zijn geldelijke rijkdom verborg in de holle eik. De bisschop liet toen de holle eik omhakken en moest toen concluderen dat er in de boom geen geldschat was verborgen. Om het aan Gerlachus gedane onrecht te herstellen liet hij van het hout van de holle eik een houten kluis bouwen, waarin Gerlachus mocht verblijven. Op de plaats van de houten kluis ontstond na verloop van tijd een klooster, welk uiteindelijk uitgroeide tot het Norbertinessenstift, waarvan de Sint Gerlachuskerk en een deel van klooster nog bewaard zijn gebleven. In de kerk staat het praalgraf van Gerlachus. Aan de onderkant van het graf ligt het zogenaamd “heilig zand”, tegenwoordig afkomstig uit een mergelgroeve in Margraten. Gelovigen nemen nog steeds wat “zand” mee omdat ze er een heilzame werking van verwachten. Dit gebruik voert overigens terug op een “wonder” dat wordt toegeschreven aan Gerlachus. Een jongeman had zwaar te leiden aan een kaakabces. Hij dronk water uit een bron waarin zand uit graf van Gerlachus was ingespoeld. De jongeman genas op wonderlijke wijze van zijn aandoening.

Ronald Mac Donald Kindervallei:

De gebouwen van dit complex zijn zeer kleurrijk en doen heel sprookjesachtig aan. Hoeken ontbreken. De gebouwen golven als het ware over het terrein. Het complex is gebouwd naar een ontwerp van Friedensreich Hundertwasser in samenwerking met Heinz Springmann. Gebouwen van Friedensreich Hundertwasser (1928 – 2000), vinden wij over de gehele wereld, ook langs Duitse snelwegen. In Kindervallei kunnen gezinnen met kinderen met een beperking of langdurige ziekte vakantie vieren. Daarvoor zijn 8 appartementen beschikbaar. Ook kunnen ouders van de kinderen, die revalideren in het naastgelegen Adelante, overnachten in een van de 6 gastenkamers. Wie de kans heeft om tijdens een excursie het complex te bewonderen, moet die gelegenheid zeker niet voorbij laten gaan. Heel bijzonder! Ik kan het weten!

Natuurgebied Bemelerberg:

Vanaf het plateau bij Berg daalt het landschap scherp af richting Bemelen. De Bemelerberg torent hoog boven Bemelen uit. De in de kalksteen uitgehouwen groeves (Strooberggroeve en Winkelbergroeve) bepalen het landschappelijk beeld vanaf de berg en vanuit Bemelen. De Bemelerberg is eigendom van Stichting Het Limburg Landschap. Bemelerberg wordt begraasd door een kudde Mergellandschapen om op die wijze een open landschap te behouden. Typische kalkgraslandflora doet het hier dan ook heel goed. Ook biedt de berg een goed leefmilieu voor vele soorten vlinders, andere insecten en voor hagedissen, waaronder ook de Hazelworm. Heel markant zijn de prachtige eiken dichtbij het uitzicht over Bemelen. Onder de eik aan de rand van het uitzichtpunt staat een bank: “Bij het Limburgs Landschap zit je goed”. De aangelegde poel aan de voet van de berg biedt een gezond leefmilieu voor amfibieën.

Herman Langen, Miet en Jan van Overmeeren

Herfstwandeling 2019

Tik op deze link voor de overige foto's van deze herfstwandeling.