Ubach over Worms
Amfibieën & reptielen
dinsdag02mei2017

Verslag

Reptielen- en amfibieënexcursie op de BrunssummerheideVerslag

Liefst drie soorten salamanders konden we bewonderen tijdens een zeer geslaagde  excursie op de Brunssummerheide. Onder de deskundige leiding van Mai Arets wisten we de Kleine watersalamander, de Alpenwatersalamander en de Vinpootsalamander uit de poelen te scheppen om ze vervolgens nauwkeurig te observeren in het voor dit doel meegebrachte cuvet. Een cuvet is een klein, plat aquarium waarin je amfibieën van heel kortbij kunt bestuderen en fotograferen. 

Behalve salamanders waren er in de poelen ook veel donderkopjes en menig jong kikkertje te vinden. Helaas deden we ook een minder goede vangst: jonge exemplaren van de Amerikaanse zonnebaars, een vraatzuchtige roofvis. Dit is een zeer onwelkome exoot voor de inheemse bewoners van onze plassen.

Op de terugweg naar de parkeerplaats  -het was inmiddels een stuk warmer geworden- wist Mai ook nog een Zandhagedis te verschalken, zodat we toch nog konden spreken van een reptielen- en amfibieënexcursie.

En hoe hadden de deelnemers het ervaren? Ik zou zeggen: de foto’s spreken voor zich! Echter één iemand staat op geen enkele foto: de fotograaf en de samensteller van de fraaie collage, de heer Pieter van der Werf.

Zeker voor herhaling vatbaar deze activiteit!                                

 

Frans Verlaan, 1 mei 2017