Uilen in het Rimburgerbos

Ubach over Worms 24 maart 2023

Verscholen in het Rimburgerbos hangen op enkele plekken flinke nestkasten voor Bosuilen. Maar zitten daar ook uilen in?

Hun kenmerkende geluid, bij de meeste mensen wel bekend van spannende onheilspellende filmmomenten, is na zonsondergang vaak te horen. 

En er wordt wel degelijk gebroed in de nestkasten, zo verzekerde ons Joël Engelen van de uilenwerkgroep. Deze enthousiaste groep, bestaande uit Joël, Lucien van der Zon en Jan Spierts, houdt zich al enkele jaren bezig met onderhoud en monitoring van uilenkasten in het Rimburgse en directe omgeving.

Foto Joël Engelen

Mei 2021 ontstond dit nieuwe uilenteam en namen de werkzaamheden een aanvang. Zij hebben inmiddels op niet al te veel in het oog lopende locaties twee nieuwe bosuilenkasten opgehangen.

En niet zonder resultaat! Al het tweede jaar op rij zaten er Bosuilen in een nestkast. 

In 2022 werden in een kast drie eieren ontdekt, waarvan twee kuikens zijn groot geworden.

Foto Joël Engelen

Deze uilskuikens met hun diepzwarte irissen, kenmerkend voor deze typische nachtjagers, wilden wel poseren voor de fotograaf.

Om zo groot te groeien moeten de jonge dieren wel heel wat muizen hebben verorberd. En hun ouders maar jagen!

Foto Joël Engelen

Bosmuizen en Rosse woelmuizen schijnen een groot aandeel te hebben in de aangebrachte prooien, zo is uit onderzoek gebleken.

Dus veel broedsucces bij een bloeiende muizenpopulatie. En een grote muizenpopulatie kan alleen gedijen bij een flinke voorraad beukennootjes en eikels in het bos. De zogenaamde mastjaren, jaren waarin bomen meer vruchten voorbrengen dan normaal, zijn zodoende indirect heel belangrijk voor het uitvliegen van jonge Bosuilen.

Een en ander kunnen we tegenwoordig zelf goed waarnemen door middel van de camera’s van Beleef de Lente. Daar kon je trouwens ook zien dat een kleiner deel van de prooidieren ook uit vogeltjes bestaat. Die moeten door de uilen wel op hun slaapplaats verrast zijn.

Maar het mooist is natuurlijk om de Bosuilen in plaats van op een scherm in het echt te kunnen waarnemen. Horen en heel misschien zien in het Rimburgerbos.

Dit jaar zijn in een nestkast al vier eieren geconstateerd. Dat geeft weer goede hoop!

Foto Joël Engelen

Wij wensen de uilen en de werkgroep veel succes!

Frans Verlaan, 20 maart 2023

Deel deze pagina