Ubach over Worms
Schone Rivieren
vrijdag22jul2022

Maas Cleanup Day

17 september: Maas Cleanup Day in Limburg

Wat begon met het idee van één ondernemer, is in korte tijd uitgegroeid tot een stroom van Limburgse bedrijven, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers, die zich samen inzetten voor een schone Maas: Maas Cleanup. Samen steken ze op 17 september tijdens de vierde Maas Cleanup Day weer de handen uit de mouwen om de Maas afvalvrij te maken. 


Op 17 september is het World Cleanup Day en geven 180 landen tegelijkertijd de planeet een schoonmaakbeurt. Maas Cleanup richt zich die dag op de natuur dichtbij huis. Per 100 meter liggen er meer dan 1000 stuks afval aan de Maas. En dan is de grond- en watervervuiling door al dat afval niet meegeteld. Alle hulp om de Maas tijdens Maas Cleanup Day weer afvalvrij te maken is dus welkom en ook nodig. Doordat afval blijft liggen tasten we de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water water aan. Een schone Maas betekent dat inwoners van het stroomgebied betere toegang hebben tot schoon drinkwater en wonen in een schonere omgeving. 

Organiseren of aanmelden:
Op de Maas Cleanup kaart kunnen acties worden aangemeld en kun je je als vrijwlligers aanmelden voor een actie in de buurt. Op de website https://acties.maascleanup.nl/s/ lees je hoe je een actie kunt aanmelden, zelf organiseren en hoe je mee kunt helpen met het in kaart brengen van het afval.

Voogdijschappen:
Een bijzondere toevoeging jaar zijn de centrale pickup points die samen met de aangesloten partners worden beheerd. Partners adopteren als het ware een deel van een oever, een afval hotspot of een plek nabij hun bedrijf en maken zich daarmee vrijwllig verantwoordelijk voor het schoon houden van het gebied. Dit voogdijschap uit zich dit jaar in de vorm van pickup points waar deelnemers hun spullen kunnen ophalen en na afloop samenkomen voor een gezellig samenzijn. Door het jaar heen gedragen bedrijven zich als voogd van dit stuk Maas. Zo krijgt de Maas een eigen stem. Dit concept komt voort uit de petitie die Maas Cleanup voorjaar 2022 heeft ingediend in de Tweede Kamer. Maas Cleanup wacht niet op een besluit, maar laat zelf zien dat het beter kan.

Maas Cleanup:
Maas Cleanup is een beweging van bedrijven, (natuur)organisaties en burgers, verenigd voor de Maas. In plaats van veroorzaker, willen zij samen oplosser worden van het afvalprobleem.                                                               

________________________________________________________________________________

Save the date:                                                                                                         Better Business Conferentie                                                                           Donderdag 8 september 15:30-17:30 uur

Maas Cleanup DayZet donderdag 8 september alvast in je agenda, want met spreker Li An Phoa belooft de Better Business Conferentie 2022 een inspirerend begin te worden van een nieuw Maas Cleanup jaar. Sinds haar eerste slok water uit de Canadese Rupert, nu 17 jaar geleden, voert Li An bevlogen actie voor drinkbare rivieren. Want, zo stelt ze: als we het water uit onze rivieren kunnen drinken, is het hele ecosysteem in balans. En is er overvloed voor alles en iedereen. 

De Better Business Conferentie 2022 vindt zoals ieder jaar plaats bij Château St. Gerlach in Houthem. Zorg dat je erbij bent, want dit is het enige moment om je opruimpakketten op je halen. 

Meld je aan: betterbusiness@maascleanup.nl

Het programma
Dagvoorzitter: Toos Hofstede

15.00 | Inloop
15.30 | Welkom en terugblik door voorzitter Huub Waterval
15.45 | Nieuwe partners stellen zich voor
16.10 | Toelichting op eigen opruimacties van partners
16.20 | Maas Cleanup Day door Noï Boesten
16.30 | Spreker Li An Phoa over haar levenswerk
17.30 | Borrel


Li An Phoa: drinkbare rivieren
Na die eerste slok wandelt Li An meer dan 18.000 kilometer op vijf continenten om aandacht te vragen voor haar missie. Onderweg verricht ze onderzoek, geeft ze les en spoort ze mensen aan tot actie. In 2018 mag ook de Maas op een bezoek rekenen: ze loopt 1.000 kilometer van de bron in Frankrijk tot de monding in de Noordzee. Die wandeling vormt de start van het internationale burgemeestersnetwerk ‘Mayors for a Drinkable Meuse’. 

Ook zet ze met haar stichting ‘Drinkable Rivers’ een burgeronderzoek op dat mensen wereldwijd in staat stelt de gezondheid van beken en rivieren te onderzoeken. De bedrijfskundige, filosoof en systeemecoloog is daarnaast oprichter van de nomadische buitenschool Spring College en geeft wandelcolleges op Business Universiteit Nyenrode en de Internationale School voor Wijsbegeerte.

In het boek ‘Drinkbare rivieren: een reis, een droom, een levenswerk’, dat ze samen met haar partner Maarten van der Schaaf schreef, lees je alles over Li Ans natuurbesef en haar avontuurlijke leven. Op NPO Start vind je de 3-delige tv-serie ‘De Boeddhistische Blik: Drinkbare Maas’ over Li Ans wandeling langs de Maas. 

Maas Cleanup Day,  zaterdag 17 september

Maas Cleanup Day

Hij komt er weer aan: de enige echte Maas Cleanup Day! Wat begon met het idee van één ondernemer, is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een stroom van Limburgse bedrijven, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers die zich samen inzetten voor een schone Maas. Op 17 september kleurt Limburg opnieuw blauw. Samen met collega’s, relaties, vrienden en buren steken we de handen uit de mouwen om de Maas afvalvrij te maken. Er zijn acties van Eijsden tot de Mookerhei en op tal van plekken daartussen.

Dit jaar roepen we alle partners op om zelf een opruimactie te organiseren én om een pick up point in te richten, waar deelnemers aan acties in de buurt hun spullen kunnen ophalen. Wil je weten hoe je zelf een actie organiseert? Op maascleanup.nl zie en lees je precies hoe je een en ander aanpakt. En hoe je dat veilig doet. 

Zoals ieder jaar vindt Maas Cleanup Day plaats op World Cleanup Day: dé dag waarop miljoenen (!) vrijwilligers in 191 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Maas Cleanup richt zich op de natuur dichtbij huis, want ook daar is opruimen hard nodig. Per 100 meter liggen meer dan 1000 stuks afval langs de Maas - dit jaar zelfs nog meer - die de biodiversiteit en de kwaliteit van (drink)water bedreigen. Daarom maken we schoon schip voor de Maas: voor een schone (woon)omgeving en schoon drinkwater. Alle hulp is welkom!.

Oproep: Neem je netwerk mee 

Maas Cleanup Day

De grootste impact maken we als ook anderen zich bij ons netwerk aansluiten. Spreek je klanten en leveranciers aan, vraag de golf- of voetbalclub, bel aan bij het bedrijf naast het jouwe. De voordelen van een partnerschap zijn legio: we delen kennis en ervaring, bundelen onze krachten, en helpen elkaar in de transitie naar een duurzamer bedrijf. En we dragen bij aan een schonere riviernatuur. Onze partnerfolder zet alle mogelijkheden voor je relaties op een rij. 

Maas Cleanup Day