Ubach over Worms
Natuur in de Buurt
zaterdag12dec2020

In het Vijlenerbos

Het was zondag om een of andere reden ongewoon druk in het Vijlenerbos. We waren er lange tijd niet meer geweest. Het was rustig weer, bewolkt, maar het regende niet.

Al spoedig deden we een bijzondere waarneming: een leeg bierblikje dat iemand met gevoel voor compositie op een boomstronk had achtergelaten.  Daar nooit waargenomen in het oude normaal.

Afval

 

Tussen het dikke tapijt herfstbladeren was echter veel meer te zien. Verscholen achter een boom een van de laatste exemplaren van dit seizoen. Wie of wat was hier door het dak gegaan? 

 

Vliegenzwam

 

 

 

 

Wat we zeker niet verwacht hadden, was dat het niet bij deze ene paddenstoel bleef.

 

 

 

Mijn alerte wandelpartner wees me even later op een klein paddenstoeltje tussen de varens. Het leek wel een parasolzwam in het klein. De diameter van de hoed bedroeg slechts enkele centimeters. Waarschijnlijk was dit het Stinkparasolletje. 

Stinkparasolleteje

En wat te denken van dit groepje samengeklonterde stuifzwammetjes?

Stuifzwammetjes

 

Ook dit zwammetje is slechts enkele centimeters hoog. Duidelijk zijn de openingen te zien aan de bovenzijde van de vruchtlichamen. Als de zwam rijp is, kunnen hier de sporen uit vrijkomen. Vermoedelijk hebben we hier te maken met de Peervormige stuifzwam. Het zijn net omgekeerde peertjes.

 

Vooral op (dood) hout konden we nog menige zwam bewonderen. Was het seizoen dan toch nog niet helemaal voorbij?  Volgens Obsidentify was dit vast en zeker de Dikrandtonderzwam. De naam dankt hij aan de witte rand om de bruine vruchtlichamen. Deze zwam is een beruchte parasiet die witrot veroorzaakt in het hout van loofbomen.

 Dikrandtonderzwam

Om de een of andere reden schoot het niet op deze wandeling. Daarom zetten we er nu wat flinker de pas in. Bijna aangekomen bij de parkeerplaats waar onze auto stond, kwam ons een groep vrolijke jeugdige wandelaars tegemoet. Voorop liep een jongeman met een flesje in zijn hand die mij, een wandelaar met stokken, de originele vraag stelde of ik mijn ski’s was verloren.

Dát had hij wel gezien, maar de Paarse schijnridderzwam naast het pad zag hij niet!  

Paarse schijnridderzwamFrans Verlaan, 8 december 2020