Ubach over Worms
Water
maandag28sep2020

Grote waternavel

Beste natuurliefhebber,

Waterschap Limburg heeft een nota soortenbeleid: https://www.waterschaplimburg.nl/overons/beleid/soortenbeleid/

In het dagelijks beheer van onze dijken, watergangen en buffers komen we geregeld plaagsoorten tegen die de stabiliteit van dijken aantasten, de waterafvoer belemmeren, de ecologische ontwikkeling verstoren, gezondheidsrisico’s voor mensen geven of hinderlijk zijn voor aangrenzende eigenaren. Daarnaast zijn ergewenste soorten die we juist willen beschermen en bevorderen. De nota soortenbeleid beschrijft hoe wij in hoofdlijnen omgaan met plaagsoorten en biodiversiteit.

Grote waternavel

Eén van de zaken die met name in regio Horst aan de Maas en Geysteren/Venray speelt, is de enorme uitbreiding van de invasieve exoot Grote waternavel. Op deze kaart (link) vind je al heel wat waarnemingen. Door de jaren heen heeft de plant zich gestaag kunnen verspreiden, geholpen door zachte winters en afdrijven van onopgemerkte plantendelen bij maaiwerkzaamheden. Ik heb de plaatselijke IVN-afdelingen gevraagd om waarnemingen te blijven melden op waarneming.nl.

Maar ook in andere regio’s komt deze plaagsoort – en anderen – voor. Graag wil ik hier aandacht voor vragen in jullie nieuwsbrief. We zijn druk bezig een strategisch bestrijdingsplan (Limburg breed) te maken en kunnen alle detailinfo goed gebruiken.

Met vriendelijke groet,

Jeroen van Mil
Vakspecialist ecologie
+31 652041208
Werkzaam op: ma do vr