Ubach over Worms
Vogels
woensdag25mrt2020

De "vakantievogel"

De vorige week is hij te Maastricht in de tuin gesignaleerd: onze vakantievogel. We hebben het dan over de Zwarte roodstaart, die een bijzondere natuurbeleving toevoegde aan onze zomervakantie van 2019. We logeerden in een vakantieboerderij op 900 m hoogte in de Vogezen. Vanaf ons terras konden we het vogeltje iedere dag bewonderen. Rechtop zittend op de bovengrondse leidingen en trillend met zijn staart.

Vaak zagen we hem naar de nok van het dak vliegen met iets in zijn bek. Hij spiedde daar een tijdje om zich heen en verdween vervolgens onder de dakrand naast een balk. En iedere keer hoorde je dan luid gepiep van jonge vogeltjes die in het nest werden gevoerd.

Zwarte roodstaartOp een dag waren ze allemaal uitgevlogen. Dachten we. Maar toch zagen we nog af en toe een oudervogel het nest bezoeken. Toen we die dag thuiskwamen van een fikse wandeling troffen we daar Loek aan die na een koninginnenrit over diverse Ballons wel iets heel bijzonders had meegemaakt op ons terras.

Opeens, zo vertelde hij, kwam er en nestje naar beneden dwarrelen. Een nestje, dat op de grond geland, bewoog en piepte!

Zwarte roodstaartWat bleek: in het nest fladderde een jonge Zwarte roodstaart, verstrikt met een pootje in het nestmateriaal. In zijn drang om uit te vliegen was het achtergebleven vogeltje met zijn hele behuizing aan de haal gegaan. Voorzichtig heeft Loek toen het bange diertje losgepeuterd en hem de vrijheid gegeven.

Zwarte roodstaart

De volgende dag zagen we een jonge Zwarte roodstaart op de draad voor ons huis zitten. Hij was nog niet zo zwart en vloog nog niet zo goed als een oude.

Zwarte roodstaart

Dat moet hem geweest zijn!

Frans Verlaan, 24 maart 2020