Ubach over Worms
Bloemen & Planten
woensdag06mei2020

De schoonheid van de Paardenbloem

Je kent ze wel, die witte pluisbolletjes die nu overal in het landschap te zien zijn.

Kinderen bliezen en blazen met bolle wangen de parachuutjes weg waaraan elk een zaadje van de uitgebloeide Paardenbloem. 

Boterbloem, pluizen

Je ziet ze ook half afgeblazen langs de weg staan. Daar heeft een kind op de knieën gezeten of misschien heeft de wind hier zijn werk gedaan.

Boterbloem, pluizen

Ieder pluisje heeft aan de onderkant een soort nootje, het zaadje, dat door de wind verspreid in de zomer al kan ontkiemen.

Enkele weken geleden vormden de Paardenbloemen nog gele bloemenvelden die nu zijn veranderd in witte pluizenbollenvelden.

Boterbloem, pluizen

Voor deze wants was het goed toeven tussen de pluisjes.

De bloeiende Paardenbloem trekt veel insecten aan. Bij gunstig lenteweer komen veel vroeg vliegende exemplaren op nectar en stuifmeel af. 

Boterbloem, pluizen

Als je goed kijkt, dan zie je dat de bloem slechts in schijn één bloem is, maar dat het in werkelijkheid een samenstelsel van vele lintbloempjes betreft. Deze familie noemen we daarom de Samengesteldbloemigen of met een vakterm: de Composietenfamilie.

Op onze zondagse wandeling zag ik tot mijn verrassing wel iets héél bijzonders: een Boterbloempje op een Paardenbloem! Boterbloempje, zo heet dat vlindertje.

 Boterbloem

En nou weet ik helemaal niet meer waarom ik in onze tuin altijd alle Paardenbloemen uitsteek!

Frans Verlaan, 5 mei 2020