Ubach over Worms
Overig
woensdag02sep2020

De Limburger

Verslag van De Nacht van de Vleermuis op 29 augustus j.l. in dagblad De Limburger van 31-08-2020.


Dagblad de Limburger

Foto © Luc Lodder

SPEURTOCHT

Een avondje vleermuizen spotten

In het laatste weekend van augustus valt de Europese Nacht van de Vleermuis. Groot en klein speuren in het halfduister naar de fladderende muggenjagers.

DOOR PETER BRUIJNS

Daar! En daar! Dat is vet!” Zestien kinderen en elf volwassenen staan zaterdagavond aan de rand van het Rimburgerbos in de snel donker wordende lucht te staren. Op de akkers huppelen konijnen, maar alle ogen zijn naar boven gericht.

Af en toe fladdert er iets in een flits voorbij. „Een vleermuis! En nog een”, roepen de kinderen enthousiast. Een enkeling probeert ze vergeefs te fotograferen. Ze zijn razendsnel en je hoort ze niet. Toch maken ze veel lawaai, maar op een te hoge frequentie voor het menselijk oor. Je kunt ze alleen horen met een batdetector, een simpel doosje met een paar knoppen, dat onhoorbaar vleermuiskabaal omzet in een ratelend geluid.

Nuttige beestjes

Voor ze op pad zijn gegaan, heeft IVN-natuurgids Jean Luthjens de kinderen al uitgelegd dat vleermuizen per avond wel 700 tot 1000 muggen vangen. Zo bouwen ze een vetlaagje op om in hun winterslaap de koude maanden door te komen.

„Weet je waar je vleermuizen meestal kunt vinden?” vraagt Jean Luthjens. „Op de markt in China,” antwoordde een wijsneuzige knaap. Eh... ja, maar dat bedoelde Jean niet. Vleermuizen wonen het liefst daar waar ze moeilijk te bereiken zijn voor roofvogels, katten of marters. Ze zoeken warme en donkere plekjes op in een spouwmuur, onder de dakpannen of in boomholtes.

Als het gaat schemeren, ontwaken ze uit hun slaap en fladderen ze door de omgeving, op zoek naar insecten, vooral muggen. Die zien ze overigens niet, maar horen ze des te beter. Ze hebben heel grote oren en flinterdunne leerachtige vleugels, laat Luthjens zien aan de hand van een opgezet exemplaar. De kinderen dringen eromheen om het beestje te aaien. Als vleermuizen in de schemering op jacht gaan, zenden ze een heel hoge toon uit. Op basis van de echo die ze terughoren, kunnen ze hun omgeving heel nauwkeurig verkennen.

Luciferdoosje

Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Van de 21 soorten die er in Nederland zijn, hangen er acht rond in het Rimburgerbos, weet Luthjens. De kleinste exemplaren passen in een luciferdoosje, laat hij zien. En ze wegen niet meer dan een suikerklontje.

Mobiel

Na een tijdje bij de bosrand naar de snelle stuntvliegers te hebben gekeken, beginnen bij de kleinste kinderen de oogjes dicht te vallen. Het is half tien, de hoogste tijd om naar huis te gaan. Maar eerst heeft Luthjens nog een verrassing voor alle kinderen: een kleurplaat en een mobiel. „Een mobiel?!” opgewonden verdringen ze zich om de gids.

Helaas, het is geen smartphone, maar een knutselplaat, waarmee je uitgeknipte papieren vleermuisjes aan touwtjes kunt laten bungelen. Van teleurstelling is geen sprake: de avond was geslaagd en het bed lonkt.

Vanwege de grote belangstelling houdt IVN Ubach over Worms op 12 september weer een vleermuizentocht.