Ubach over Worms
Paddenstoelen
woensdag01apr2020

Anemonenbekerzwam

Terwijl miljoenen mensen niet wisten waar ze het zoeken moesten, gingen twee enthousiaste leden van IVN Ubach over Worms in een veilig verlaten bosanemonenbos op zoek naar de Anemonenbekerzwam.

Dat kwam zo: een aangetrouwd lid van mijn uitgebreide schoonfamilie is een gerespecteerd veldbioloog. Om privacy redenen zal ik hem verder aanduiden met M. Soms vraag ik hem wel eens wat. Zo stuurde ik hem enige tijd geleden onderstaande foto. Ik had geen idee met welke paddenstoel tussen de Bosanemonen ik te maken had.

Publicatie AnemonenbekerzwamVolgens M. betrof het hier waarschijnlijk de Grote viltinktzwam, met een paar slagen om de arm weliswaar, want microscopische controle was bij een foto nog niet mogelijk! Maar toen kreeg ik huiswerk: “Met zoveel bosanemonen moet je eens proberen de Anemonenbekerzwam te vinden, groeiend op de wortelstok, waardoor de anemonen er ook een beetje ieler uit zien,” zo schreef M.

Vandaar dat ik op een mooie lentemorgen op zoek ging in het bosanemonenbos.

Publicatie AnemonenbekerzwamSamen met mijn beste vriendin. In verband met de privacywetgeving wilde ze niet op de foto. Iets wat je natuurlijk moet respecteren. Ik zal haar in dit verhaaltje verder W. noemen. Urenlang speurden wij twee in het lentebos tussen de duizenden anemonen naar de Anemonenbekerzwam. Maar geen bekerzwammetje te zien. De moed begon ons in de schoenen te zinken. Al eerder had ik ook nog eens een appje ontvangen met de allesbehalve aanmoedigende tekst: “Je ziet ze vliegen!” En ook W. zei: “Die groeien hier niet.”

Gelukkig was het prachtig lenteweer. En overal om ons heen zongen de vogels het hoogste lied. Vooral de Boomklevers waren druk. We besloten om ons lunchpakket aan te spreken en namen plaats op een van de vele omgewaaide bomen. Een mooier terrasje is er niet! Maar helemaal tevreden waren we niet.

Op de terugweg, nog geen honderd meter van onze lunchplek, daar zag ik ze aan de rand van het pad: enkele kleine bruine bekertjes van een paar millimeter. Anemonenbekerzwammen!

Publicatie AnemonenbekerzwamDe Anemonenbekerzwam groeit op de wortelstokken van Bosanemonen. Deze parasitaire soort zorgt ervoor dat de Bosanemoon waarop hij groeit niet tot volle wasdom kan komen. Je ziet hem dus bij een heel iel plantje.

Waar we hem precies gevonden hebben, houd ik liever voor mezelf. Niet om redenen van privacy, maar de zeldzame Anemonenbekerzwam is een bedreigde soort. Hij is bijna uitgestorven in Nederland en staat op de Rode lijst.

AnemonenbekerzwamHeel tevreden reden wij huiswaarts. Onze expeditie was geslaagd.

Frans Verlaan, 31 maart 2020