Tilburg
Natuur in de Buurt
donderdag01jul2021

Nieuwe wandeling in De Brand met IVN-routes-app

Met Laarzen langs de Zandleij!

Zandleij LaarzenWandel eens in een ander stuk van natuurgebied De Brand in Udenhout! In de IVN Routes app – gratis te downloaden in de App store – vind je vanaf 1 juli de wandeling Met laarzen langs de Zandleij. Tijdens deze tocht van 6 kilometer ontdek je De Brand van een andere kant. 

De laatste jaren is er veel veranderd in De Brand. De Zandleij, die dwars door de natuur liep, is gedempt en het Tilburgse afvalwater stroomt sindsdien om De Brand heen. Vroeger heette dit stroompje De Zandkantse Leij en nu heet het De Zandleij. Brabants Landschap plagde een aantal weilanden af, en daardoor krijgen oude plantensoorten, waaronder de blauwe knoop, weer een kans. Brabants Landschap, de grootste eigenaar in De Brand, heeft inmiddels 70 poelen gegraven in het gebied. Sommige specifiek voor de boomkikker, andere voor kikkers, salamanders en voor de medicinale bloedzuiger.

Na vertrek bij café De Kat vanaf de Schoorstraat, zwerf je langs de gedempte Zandleij eerst richting Loonse Molenstraat en dan naar De Loonse Hoek, daarna loop je door de Buntsteeg en achter de Schoorstraat door over de Baronsvelden weer terug richting café De Kat. Onderweg zie of hoor je waarschijnlijk de boomkikkers, misschien zie je reeën en hoor je de buizerd miauwen hoog in de lucht. In ieder geval kun je lekker uitwaaien. 

Je kunt de route ook beginnen bij Sprankenhof. In Met Laarzen langs de Zandleij staat beschreven hoe je dan moet lopen. 

Bij veertien punten op de route kun je een stukje informatieve tekst over de natuur tot je nemen of afluisteren, net wat je wilt. De gesproken en geschreven teksten zijn hetzelfde. Foto’s van dieren, die je kunt tegenkomen, ontbreken niet bij de teksten. 

Het spreekt vanzelf dat je op de paden blijft en je hond aan de lijn houdt. 

Voor meer wandelplezier bereid je je goed voor: neem een verrekijker mee, zorg voor een goed opgeladen telefoon met de route Met Laarzen langs de Zandleij erop, smeer je in tegen muggen en teken en draag rubberlaarzen, want het kan ook hartje zomer behoorlijk nat zijn in De Brand. 

Met Laarzen langs de Zandleij is gemaakt door IVN natuurgidsen Bernadette Hontelez, Adri van den Boom en Marlies van Iersel, als afsluitende opdracht voor de opleiding tot natuurgidsbij IVN Tilburg. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlies van Iersel (marliesvaniersel@gmail.com)