Tilburg
Biodiversiteit
woensdag12feb2020

25 jaar natuuronderzoek in de Tilburgse Kaaistoep. Vier het jubileum mee!

In 2018 gaf Natuurmonumenten wetenschappers van de Radboud Universiteit en EIS (het Kenniscentrum Insecten) opdracht om insectentrends in Nederland te onderzoeken. Twee langlopende studies naar insectenpopulaties in natuurgebieden kwamen in aanmerking voor analyse: ‘De Kaaistoep’ en ‘Wijster’. Uit een analyse van deze twee studies bleek dat het aantal loopkevers dat geteld is bij Wijster (natuurgebieden Drenthe) in de afgelopen 22 jaar kelderde met 72%. Het aantal nachtvlinders in De Kaaistoep (natuurgebied Noord-Brabant) nam in 20 jaar af met 54%. 
Naast nachtvlinders en loopkevers lieten ook andere groepen een zorgwekkende achteruitgang zien. Het gaat dan om afnamepercentages van 64% in 20 jaar (kevers bij De Kaaistoep) en 62% in 10 jaar (kokerjuffers bij Kaaistoep). De wetenschappers concludeerden dat berekend over een periode van 27 jaar zo’n tweederde van het aantal individuen van de onderzochte insectengroepen verdwenen is.
Daarmee laten deze groepen insecten, net als in recente Duitse en Franse onderzoeken, een dramatische achteruitgang zien. En dat is erg: het is een grote aanslag op de kringloop van het leven.

kaaistoep onderzoek knnvOnderzoekers bemonsteren de Oude Leij in De Kaaistoep (Bart Horvers)

Bovenstaande uitgevoerde analyse was mede mogelijk dankzij leden van de KNNV-afdeling Tilburg die al 25 jaar heel nauwkeurig de natuur in de Kaaistoep onderzoeken. Naast de vastgestelde afname in groepen insecten zijn er in deze 25 jaar maar liefst 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het gebied gevonden, waaronder 125 nieuwe soorten voor Nederland en zelfs drie nieuwe soorten voor de wereld. Aangezien zo’n langlopend onderzoek uniek is in Nederland viert de KNNV-afdeling Tilburg in 2020 deze mijlpaal met een symposium, de uitgave van een boek, wandelingen en een fototentoonstelling. Iedereen is hierbij van harte welkom!

Symposium en jubileumboek ‘De Kaaistoep’


De officiële start van dit jubileumjaar vindt plaats op 14 maart (is vanwege de coronavirusepidemie tot nader order uitgesteld) in Natuurmuseum Brabant met een groot symposium over burgers en natuuronderzoek, ofwel Citizen Science. Verschillende experts, lokaal en landelijk, vertellen daarin over het Kaaistoeponderzoek en over het belang van actieve natuurliefhebbers voor de natuur en het natuuronderzoek in Nederland. Tijdens dit symposium wordt ook het prachtige boek ‘De Kaaistoep’ gepresenteerd. In het ruim 700 pagina’s tellende boek staan beschrijvingen van het onderzoeksgebied, allerlei leuke vondsten, bijzondere onderzoeksmethoden en tal van foto’s.

Maak kennis met de Kaaistoep.

Iedereen die graag kennis wil maken met de Kaaistoep kan zich inschrijven voor unieke wandelingen, onder leiding van de onderzoekers van de KNNV-afdeling Tilburg. Daarnaast kunt u de onderzoekers en hun werkzaamheden bekijken tijdens de fototentoonstelling ‘De Kaaistoep in beeld’. 

Kijk op https://www.knnv.nl/afdeling-tilburg/jubileum-kaaistoep voor meer informatie over dit jubileumjaar en hoe u zich kunt aanmelden voor de wandelingen of het symposium, waar u de reizende fototentoonstelling kunt bekijken en hoe u het boek kunt bestellen.

boek kaaistoep

knnv