Openbare wandeling Landgoed ‘De Utrecht’

Wandeling “Den Herdgang”; 30 april 2023

We lopen een ronde door het gebied ten noordoosten van herberg ‘In den Bockenreyder’, dat vroeger den Haardgang of Herdgang heette, waar de herder het recht had om iedere dag zijn kudde te laten grazen.  Tegenwoordig wordt het aangeduid als Hertgang.

De wandeling voert voor een groot deel langs de meanderende beek De Reuzel, die op het Landgoed nog in haar oorspronkelijke bedding stroomt. Dat is een van de redenen waarom de loop van de Reusel hier een van de Natte natuurparels is van het Natura2000-gebied ‘Kempenland-West’.

Aan weerszijde van de Reuzel zijn aan het begin van de vorige eeuw bossen aangeplant, als onderdeel van een groot ontginningsproject van de toenmalig Levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht, om de ‘woeste gronden’ productief te maken. 

Dit alles bij elkaar zorgt voor een mooie mix aan flora en fauna, tegen een cultuurhistorische achtergrond, die tijdens de wandeling aan de orde zullen komen.

We vertrekken om 10 uur vanaf de parkeerplaats bij Herberg “In den Bockenreyder”, Dunsedijk 3, 5085 ND Esbeek en zullen rond 12 uur weer terug zijn bij het startpunt.

Foto van José Langens

Waar
De Utrecht
Dunsedijk 3
Esbeek
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

IVN Tilburg Openbare wandelingen

Ontdek meer over

Deel deze pagina