Openbare wandeling De Brand

We nodigen je uit om mee te wandelen in natuurgebied de Brand.

De Brand is onderdeel van het  Natura 2000 gebied de Loonse en Drunense Duinen, maar de twee gebieden kunnen niet méér van elkaar verschillen als ze doen.

Waar we de Loonse en Drunense Duinen voornamelijk kennen als een gortdroog stuifzandgebied, is de Brand juist, zeker in de winter, zo nat dat er geen doorkomen aan is. En dat is ook juist de bedoeling. Enkele jaren geleden leek de Brand te verdrogen en is, om dat te voorkomen, de loop van de Zandleij verlegd. Het waarom hiervan zullen we tijdens de wandeling uitleggen.

De Brand loopt nu dus, als vanouds, weer vrolijk onder water.

Het gebied heeft een grote variatie aan gebieden: bos, moerasbos, rietvelden, weilanden en poeltjes. Het zal niet lukken om dat allemaal te laten zien, maar we hebben een mooie kennismaking met het gebied voor je in petto.

Het gebied is vaak al héél erg nat zal, zorg dus voor goede wandelschoenen of laarzen. De begroeïng op de paden kan soms hoog staan, we raden dus een lange broek aan in verband met met mogelijke teken.

We starten om 10 uur vanaf de Mariakapel aan de Schoorstraat 16. Daar is niet héél veel parkeerruimte. Kom dus bij voorkeur op de fiets, probeer te carpoolen òf kom ruim op tijd zodat, als het vol staat, je kunt parkeren bij Brasserie de Kat, Schoorstraat 37. Je moet dan ongeveer 300m. teruglopen (richting Udenhout) naar de kapel. Rond 12 uur zullen we terug zijn bij het startpunt.

Openbare wandeling De Brand
Waar
De Brand – Mariakapel
Schoorstraat 16
Udenhout
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

IVN Tilburg Openbare wandelingen

Ontdek meer over

Deel deze pagina