Tilburg
Natuur in de Buurt
Op
zondag25sep202210:00

Openbare wandeling De Brand

Op zondag 25 september nodigen we je uit om mee te wandelen in Natuurgebied de Brand.

De Brand is onderdeel van het  Natura 2000 gebied de Loonse en Drunense Duinen, maar de twee gebieden kunnen niet méér van elkaar verschillen als ze doen.

Waar we de Loonse en Drunense Duinen voornamelijk kennen als een gortdroog stuifzandgebied, is de Brand juist, zeker in de winter, zo nat dat er geen doorkomen aan is. En dat is ook juist de bedoeling. Enkele jaren geleden leek de Brand te verdrogen en is, om dat te voorkomen, de loop van de Zandleij verlegd. Het waarom hiervan zullen we tijdens de wandeling uitleggen.

De Brand loopt nu dus, als vanouds, weer vrolijk onder water.

Het gebied heeft een grote variatie aan gebieden: bos, moerasbos, rietvelden, weilanden en poeltjes. Het zal niet lukken om dat allemaal te laten zien, maar we hebben een mooie kennismaking met het gebied voor je in petto.

De verwachting is nog niet dat het op 25 september al héél erg nat zal zijn, maar het regent nu en dat zal het de komende tijd wel (wat) blijven doen. Zorg dus voor goede wandelschoenen of laarzen. De begroeïng op de paden kan soms hoog staan, we raden dus een lange broek aan in verband met met mogelijke teken.

We starten om 10 uur vanaf de Mariakapel aan de Schoorstraat 16. Daar is niet héél veel parkeerruimte. Kom dus bij voorkeur op de fiets, probeer te carpoolen òf kom ruim op tijd zodat, als het vol staat, je kunt parkeren bij Brasserie de Kat, Schoorstraat 37. Je moet dan ongeveer 300m. teruglopen (richting Udenhout) naar de kapel. Rond 12 uur zullen we terug zijn bij het startpunt.

Voor deelname aan deze wandeling moet je je inschrijven. Dit kan door een mailtje te sturen aan: bhontelez@kpnmail.nl met vermelding van je naam en  het aantal deelnemers waarmee je komt.

Algemene informatie

maandag 19 september 2022 - 15:05