Jeugdgroep Struners - in ruste -

Jeugdgroep Struners

Van 2002 tot en met 2018 was  ‘De Struners’  een werkgroep voor de kinderen van groep 5 en 6 van de basisschool. Voor deze groep werd 8 tot 10 keer per jaar op de zaterdagmiddag een activiteit georganiseerd waarbij natuurbeleving een belangrijk doel was.

Jaarverslag Struners 2018
17-1-‘18
Hebben wij de activiteit ‘Wandelen door het winterse landschap’ of ‘Strunen op de boerderij’ helaas moeten schrappen. We hadden maar 4 aanmeldingen.

17-2-‘18
Estafette op de boerderij! Dijkmanshuizen.
De kinderen hebben eerst geluisterd naar het ontstaan van de boeren en hoe die zichzelf steeds meer gingen specialiseren in een eigen bedrijfstak.
Daarna kregen zij een rondleiding van Ineke Hin op haar biologische melkveehouderij.
Daarna gingen de kinderen in groepjes allerlei vragen beantwoorden en verschillende opdrachten uitvoeren. Waarbij zij ballen konden verdienen die ze dan zo snel mogelijk in een koker moesten gooien, zo konden wij zien wie de meeste vragen goed hadden.
De opdrachten varieerden van voer scheppen, rondje met de kruiwagen zonder morsen, stro rijden met de skelter, achteruit inparkeren met de kar, puzzels maken, koe melken, spijkerbroek hangen, voer naar de koeien vegen…
Het was een hele gezellige middag.
Met 7 kids waarvan 1 kind dat nog op de wachtlijst staat omdat hij te jong is. Maar we wilden hem er graag bij omdat er maar weinig kids waren.
De stand van de ballen eindigde gelijk.
Begeleid door Loran en Ilse

24-3-’18
Tuinwallen bouwen aan de Zuidhaffel.
Samen met de overkantse ‘Tuunwallen-werkgroep van Ben Brugge’ gingen 8 dappere Struners en 1 enthousiaste vader aan de slag.
Ze hebben geholpen met plaggen scheppen en gesjouwd met de grasplaggen.
En natuurlijk de meeuwendans gedaan op de tuunwal om de grond goed aan te stampen.
De kids worden altijd erg enthousiast van alle mooie stenen die ze in de grond vinden.
Begeleid door Loran en Ilse

14-4-’18
Dijken bouwen bij het Waddenstandje Oudeschild.
Silvan Hoep van het Hoogheemraadschap heeft ons meegenomen om tijdens een wandeling over de dijk alles te vertellen over de dijk, en waarom die zo belangrijk voor ons is.
Ook heeft hij het gehad over de versterking van de dijken die op dat moment aan de gang was.
We wandelden in de wind naar Kaap Skil daar werden we opgewacht en heeft iemand ons bij de watertafel laten zien hoe een dijk wordt opgebouwd.
We hebben nog gekeken naar de afdruk van de dijk waar je heel goed de verschillende grondlagen kon bekijken.
Er waren 7 Struners en 1 bonus kind
Begeleid door Marleen en Ilse

Dit was de laatste keer Strunen op deze manier; met een vaste groep struun-kinderen. Omdat er van deze groep van maar 10 struun-kinderen iedere keer nog minder op de activiteit komen én omdat we te weinig vaste begeleiders hebben, hebben we in overleg met het bestuur besloten om de activiteiten voortaan op een andere manier in te richten en voor alle Texelse basisschoolkinderen open te stellen.
Het plan is om komend seizoen 4 activiteiten te organiseren waarbij ook de ouders welkom zijn. PR gebeurd via de Texelse Courant en de mailadressen van de oude struners.
slootjesdag
23-6-’18
Slootjesdag
De Slootjesdag zou langs 't slag in de Nederlanden zijn, maar er zat weer te kort water in en het was erg veel begroeid door pitrus.
Daarom hebben we in samenwerking met SBB besloten om het in het Krimbos door te laten gaan (verzamelen naast Krimweg 10).
40 enthousiaste kids en hun ouders/begeleiders kwamen onderzoeken wat er in de sloten leefde.
De kids konden hun vangsten bekijken in loeppotjes en onder de binoculair, met hun zoekkaarten konden ze zelf ook onderzoeken welk waterdiertje ze hadden gevangen.
Het was een drukke, gezellige middag waarbij t water niet alleen de laarzen inliep, want de beste vangst bleek toch steeds iets verder te zijn.
Begeleid door Peter, Ingeborg, Fred, Titia en Ilse

27-10-’18
Nacht van de Nacht  kids “hoorspel DE KAASDWAZEN” in de Eendenkooi van Spang.
Bert Schuiling van Artex heeft met zijn jongeren-theatergroep een hoorspel verzorgd.
Gasten werden verrast door een verhaal over een saai dorpje waar opeens op een nacht iets ronds en glinsterends in het water bij de eendenkooi lag. De theaterjeugd maakten tijdens het verhaal allerlei spannende geluiden om de bezoekkers heen. 
Ongeveer 30 mensen hebben hiervan genoten.
Begeleid door Titia en Ruud

10-11-’18 
Prunes werkdag, ter hoogte van het Paggapaadje.
Omdat SBB geen Landelijke Natuurwerkdag meer organiseert op Texel, hebben we er de Prunuswerkdag van gemaakt.
Jan de Leeuw van de Prunuswerkgroep kon onze hulp erg goed gebruiken. Er waren maar 5 kids en hun ouders, maar ze waren wel erg enthousiast waardoor de kids pittig aan het scheppen, zagen en snoeien waren en zo nog een hoop werk hebben verzet.
Het was een gezellige middag waar Jan Peter Bruin en Jan de Leeuw de kids vertelden waarom het belangrijk is om de prunussen uit de duinen te weren. Begeleid door Titia en Ilse