Súdwesthoeke
Gezondheid
maandag26jun2017

Wildplukexcursie

Wildplukexcursies: Interessant, gezellig en lekker

De wildplukexcursies fan 27 mei en 17 juni zijn volgens de deelnemers een herhaling zeker waard. Het was beide dagen prachtig weer. Dan is de tocht langs het IJsselmeer onder begeleiding van het gezang en gekras van de rietvogels al een belevenis. In mei hebben we zelfs de Roerdomp gehoord en gezien!

Planten voor de salade en de soep

Onderweg bekijken we welke planten eetbaar zijn. Op het klif groeit bijvoorbeeld Duizendblad (lekker in thee en salade) en de Schapenzuring (vooral in de salade). De rietrand biedt een hele keuze aan lekkernijen, bijvoorbeeld Brandnetel, Zevenblad, Wilgenroosje, Valeriaan, Perzikkruid. Van brandnetel maken we later op de dag een heerlijke soep.

Een spin kruipt uit zijn cocon

Je plukt niet alles wat eetbaar is, blijkt onderweg. Natuurlijk pluk je niet op plaatsjen waar veel auto’s rijden of honden uitgelaten worden. Dat is voor je gezondheid. Maar je gaat ook niet een bijzondere plant plukken, of planten waar maar een paar exemplaren van staan. Je spaart de planten waar dieren op zitten. Je graaft in de zomer geen wortels uit. Dat doe je voor de natuur. Een wildplukker zorgt ervoor dat de natuur geen schade berokkend wordt.

Gezellig, zo’n dag samen aan het werk

Samen plukken, samen schoonmaken, samen snijden, samen koken en daarna natuurlijk samen eten. Het is gezellig, zo’n dag samen bezig zijn. Je leert elkaar kennen, je bent in de gelegenheid uitgebreid te praten over wat je bezig houdt in de wereld. Je hoort van andere mensen hoe ze proberen hun steentje bij te dragen aan de natuur.

Pesto van zevenblad

In beide excursies waren de mensen verbaasd dat het lekkere eten zo dicht om huis groeit. Pesto van zevenblad is bijvoorbeeld echt een lekkernij. Dat verwacht je niet. Focco Meijer vertelt ondertussen welke mineralen en vitaminen in Zevenblad zitten. Vele keren meer dan in een bij de supermarkt gekocht kropje sla.

Nog wat leerpunten

We zijn de eerste excursie nog wel wat leerpunten tegengekomen. De tocht duurde langer dan voorzien, toen moest er nog geplukt en gewassen en gekookt worden. Om kort te gaan, we kregen honger. Dat had weer invloed op hoe secuur we gingen voorbereiden. En dat had weer invloed op de structuur van kruidenboter en soep. Maar met de eerste groep hebben we uitgebreid kunnen overleggen wat het ideale programma zou zijn. Onder het eten heb je daar tijd voor. Zodoende is de tweede keer inderdaad gesmeerd verlopen.

Nog een kans

Voor de liefhebbers is er nog een kans. Op 9 september wordt de laatste wildplukexcursie van dit jaar gehouden.

Tijd: 9.30 – 17.00 uur.

De excursie start om 9.30 uur op de parkeerplaats aan de Joarumerleane 4, 8732 EC te Kûbaard. (ter hoogte van Moglas en Klas&Co Brocante&Zo).

Opgave en nadere informatie via Focco Meijer: focco.meijer@telfort.nl

Baukje Miedema en Focco Meijer