Súdwesthoeke
Biodiversiteit
maandag01mei2017

Voorjaarswandeling in het Lycklamabos

Biodiversiteit

Een wandeling door het Lycklabos geeft veel informatie over ontstaan en ontwikkeling van dit deel van Gaasterland. We starten bij de Griene Singel en gids Ronald Schouten vertelt dat de eiken zo'n 200 jaar oud zijn en geplant als zichtlaan voor de bewoners. Het bos werd ook gebruikt als eikenhakhoutbos. Elke 7 jaar werden de stammetjes teruggezet in het voorjaar. De bast werd eraf geklopt en gebruikt voor het looien in de leerindustrie. 

ivn súdwesthoekeRonald wijst ons op de Lijsterbes die op deze oude eik groeit. Hoe zou dat verder gaan?

ivn súdwesthoekeIn het eikenhakhoutbos werden op de hoeken van de percelen bomen gebruikt om gegevens van de opbrengst te noteren. Deze bomen werden nummereiken genoemd en groeiden uit tot prachtige exemplaren, die nu met hulp van de vrijwilligers van Natuurmonumenten vrij worden gezet.

ivn súdwesthoekeDe vijftien deelnemers luisteren geïnteresserd naar wat Ronald vertelt over dit deel van het gebied. Er is een prachtige poel gegraven, delen zijn ingepland met inheemse struiken en er zijn verhogingen. Dat alles heeft tot doel meer diversiteit te creeëren. 

ivn súdwesthoekeivn súdwesthoekeWij verwonderen ons over de bijzondere kleur van het water. We zagen al een Boompieper en hoorden een Appelvink en andere voorjaarsvogels. Nu voegt het liedje van de gekraagde Roodstaart zich daarbij en of we ook een Groene specht zagen, is niet helemaal zeker. Maar wel blijkt er boven de bosrand een Zwarte Wouw te vliegen. Onze dag kan niet meer stuk. Helaas verstapt een van ons zich in een kuiltje en valt daarbij ongelukkig. Als we onze wandeling vervolgen, zien we de Boompieper een demonstratie geven.