Súdwesthoeke
Natuur
zaterdag01okt2016

Veel vogels tijdens zonnige natuurwandeling in It Swin

Natuurwandeling It Swin vol verrassingen

 

Een leuke groep natuurliefhebbers heeft zaterochtend 1 oktober met eigen ogen kunnen zien welke verassingen een natuurwandeling kan opleveren. We waren nog maar net aan de wandeling begonnen en zagen in het slikgebied tientallen watersnippen, zwarte ruiters, bosruiters en heel veel eendensoorten.

Op het moment dat we het uitkijkplateau hadden beklommen streek een groep van 6 baardmannetjes vlak voor ons in het riet neer en lieten zich een tijd van heel dichtbij bekijken. Er werd zelfs even een vliegshow gegeven en vlogen over ons heen.

In het riet liet de waterral zich horen en in de moerasgebiedjes was van alles te zien met grote groepen krakeenden, wintertalingen en smienten die binnen kwamen vliegen.

In de omgeving waren grote zilverreigers en blauwe reigers aanwezig en in de lucht lieten een paar veldleeuweriken hun gezang nog even horen. De kolgans werd ook weer gespot en natuurlijk ontbraken de nijlganzen en de grauwe ganzen niet. Boven het natuurgebied werd vrijwel continu een bruine kiekendief gezien en boven de omliggende weilanden grote groepen kieviten met daarbij ook de goudplevier. De tapuiten waren er ook en die gingen er soms even mooi voor zitten en de graspiepers vlogen voor ons uit.

Onderweg werd ook nog even iets over de geschiedenis van het gebied verteld en dat was zelfs voor de deelnemers uit de directe omgeving  een onbekende wetenswaardige aanvulling.

Verderop waren reeën in het landschap en lieten gele- en witte kwikstaarten hun vliegstijl zien. Het weer zat mee en iedereen had het warm gekregen en dat was een mooie toegift. Tijdens het napraten bij het startpunt werden we nog even uitgewuifd door een IJsvogeltje die op korte afstand van ons op een takje ging zitten. Bij elkaar hebben we 45 vogelsoorten waargenomen en dat is een mooie score.