Súdwesthoeke
Natuur
vrijdag26mei2017

Ledenexcursie naar het Fochterloërveen

ivn súdwesthoekeivn súdwesthoekeLedenexcursie naar het Fochteloërveen

Op donderdag 25 mei, Hemelvaartdag, rijden zo’n 17 leden van IVN Súdwesthoeke naar het Fochteloërveen. Daar zal Wijnand Dijkstra ons inwijden in de geheimen van het Fochteloërveen en er een rondleiding verzorgen. Wijnand is meer dan 10 jaar als vrijwilliger voor Natuurmonumenten bij dit 3500 ha grote natuurgebied betrokken geweest.

Na aankomst genieten we eerst van onze meegebrachte koffie, terwijl Wijnand ons vertelt over het ontstaan van dit unieke hoogveengebied. Nog belangrijker is hoe dit gebied behouden kan blijven, en dat heeft alles te maken met een hoge grondwaterstand. Door de aanleg van dammen en bufferzones probeert Natuurmonumenten regenwater zo veel mogelijk vast te houden. Dan kan er veenmos groeien en dat is de basis voor hoogveen.

De aanwezigheid van kraanvogels maakt dit gebied extra bijzonder. Momenteel zijn er verschillende broedparen. En wij hebben geluk, vanaf de uitkijktoren zien we met de verrekijker 3 kraanvogels rondscharrelen. Maar we zien nog veel meer. Drie soorten heide: struikheide, dopheide en kraaiheide; veenpluis en eenarig wollegras. Vlinders, waaronder de Sint Jacobsvlinder. En we zien en/of horen veel vogels. Bijzonder was de boomvalk, op jacht naar libellen. Daarnaast o.a. de boompieper, grasmus, geelgors, fluiter en het goudhaantje. In een rond gat in een dode boom zien we het kopje van een jonge grote bonte specht, roepend om z’n ouders en eten.

Kortom: op deze stralende dag was de ledenexcursie, met dank aan Wijnand, zeer de moeite waard.ivn súdwesthoekeivn súdwesthoeke