Súdwesthoeke
Natuur
vrijdag26mei2017

Kennismaking met de Twigen

Zaterdag 20 mei, stonden 14 mensen klaar om het natuurgebied De Twigen te verkennen. Constance Smit en Alice Fortuin, onze nieuwe natuurgidsen, hebben dit gebiedje goed leren kennen. Zij hebben niet alleen een leuke route voor ons in petto, maar weten ook allerlei verhalen te vertellen en interessante dingen aan te wijzen. Constance wijst ons op een vergroeide rietstengel. Hier is een Rietsigaarhalmvlieg bezig geweest en heeft galvorming veroorzaakt.

De Zeelt, een vis, heeft nepogen op zijn staartvin om belagers af te schrikken.

ivn súdwesthoekeivn súdwesthoekeivn súdwesthoekeDe vogelkijkhut. De IJsvogel komt hier ook voor. We leren dat IJsvogels achterwaarts het nest moeten verlaten als de jongen wat groter zijn. Zij produceren braakballen.

De gidsen laten ons wat gras plukken en in onze zak stoppen. Aan het eind van de excursie halen we het te voorschijn en moeten we ruiken. Het blijkt Reukgras te zijn dat naar caramel ruikt.ivn súdwesthoekeivn súdwesthoekeVeenpluis groeit alleen op vochtige plekken.

ivn súdwesthoekeDeze libel konden we uitgebreid bewonderen, want hij liet zich niet storen bij de maaltijd. Een waterjuffer was het slachtoffer.ivn súdwesthoekeivn súdwesthoekeDe beheerders hebben een muizenpyramide gemaakt. De Spitsmuis laat een vieze geur achter. En wel eens gehoord van een muizentrein? Ze pakken elkaar bij de staart en raken elkaar zo niet kwijt.

Bij de Oeverzwaluwwand wordt druk gevlogen. De gaten die iets dichtgemetsel zijn bevatten nesten.ivn súdwesthoeke