Volg de Natuurgidsenopleiding

Een unieke opleiding voor iedereen die natuurgids wil worden. Je leert over de natuur én hoe je anderen enthousiast kunt maken en kunt leren over de natuur.

IVN leidt al 60 jaar natuurgidsen op. Inmiddels staat de teller boven de 16.000 natuurgidsen die overal in Nederland mensen laten zien hoe interessant en leuk de natuur is. Een opleiding door vrijwilligers voor iedereen die ook actief een steentje bij wil dragen aan de natuur. Als je de opleiding afrondt, krijg je een landelijk erkend diploma.

Wat leer je tijdens de natuurgidsenopleiding?

Je leert hoe je groene activiteiten kunt organiseren en begeleiden. Denk aan het opzetten en leiden van excursies, het werken met basisschoolleerlingen en meer. Tijdens de opleiding zoek je uit wat jij leuk vindt om te doen.

Ook leer je je eigen regio goed kennen. De natuur die er nu te zien is, maar ook het ontstaan en de rol van de mens daarin. De grotere thema’s zijn meestal: bodem, water, flora, fauna, ecologie en landschap. Daarnaast is er ook veel aandacht voor duurzaamheid.

 

Hoeveel tijd kost het om een Natuurgidsenopleiding te volgen? 

De opleiding tot natuurgids duurt anderhalf tot twee jaar. Er zijn meestal 30 theoriebijeenkomsten en ongeveer 20 praktijkopdrachten. Daarnaast is er steeds flink wat huiswerk. Groepsopdrachten en individueel. Je moet rekenen op een gemiddelde tijdinvestering van 6 uur per week (de vakanties uitgezonderd).

 

Hoeveel kost een Natuurgidsenopleiding?  

Een Natuurgidsenopleiding wordt georganiseerd en gegeven door

vrijwilligers. De bijdrage van deelnemers is €450,- voor de zaalhuur, het lesmateriaal en gastdocenten. En je moet lid worden van IVN, als je dat nog niet bent.

 

 

26 september 2023 start de NGO in Sneek

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de 2 jaar durende opleiding.

Ben je een gedreven natuurliefhebber die ‘mens en natuur’ wil verbinden?

Meld je aan of vraag informatie bij

 

IVNSudwesthoeke@outlook.com

of 06-53152059 (Ruud Oudega)

 

  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina