Súdwesthoeke
Biodiversiteit
Op
zondag21apr201909:00

Voorjaarswandeling in het Lycklamabos

Op zondag 21 april a.s. organiseert IVN Súdwesthoeke een voorjaarswandeling in het Lycklambos. De wandeling start 9.00 uur bij de kruising Griene Singel/Hege Bouwen te Nijemirdum en duurt tot ca. 12.00 uur. Opgave is niet nodig en deelname is gratis.

April, dé overgangsmaand bij uitstek. Aan het begin van de maand zijn struiken en bomen nog kaal. Aan het eind zit (bijna) alles in blad. Eén van de mooiste maanden van het jaar met de belofte van het voorjaar en de zomer in het verschiet.

De kracht van de zon neemt snel toe en wekt moeder natuur uit haar winterslaap. Dat laat ze onder meer zien in een veelheid aan kruiden en varens die uit de opwarmende bodem omhoogstijgen, broedvogels die het hoogste lied zingen en bomen en struiken die in bloei staan. Dat wil je toch niet missen?

Wrik je los van het digitale informatiebombardement, trek je wandelschoenen aan, hang je verrekijker om je nek, stel al je zintuigen open en ga mee genieten. Ronald Schouten is al vele jaren actief als vrijwilliger in dit mooie bos van Natuurmonumenten, kan er veel over vertellen en leidt u graag rond. Rond het middaguur zijn we weer terug op de plaats van vertrek.

Wat valt er zoal te beleven? Een belangrijk deel van de vogelbevolking is al actief bezig de volgende generatie op poten te zetten. Met name de standvogels hebben soms al nestjes. Sommige zomergasten zijn ook al gearriveerd, en de mannetjes zijn verwikkeld in een fanatieke zangcompetitie om het beste plekje en het mooiste vrouwtje te veroveren. Door het nog niet volledig ontwikkelde blad aan de bomen zijn ze vaak nog wel te zien.

De zich massaal ontrollende varenbladen geven het bos in deze tijd van het jaar altijd een bijzonder aanzien. Langs het Heidepaed bloeit de Witte Klaverzuring volop met prachtige tere witte bloemen. Wellicht voegt het blauw van de Wilde hyacint zich ook al in het voorjaarsfeest.

Een grote groep trouwe vrijwilligers voert al vele jaren omvormingswerk uit in dit bos. Dat heeft geleid tot een aantal in het zicht springende structuurverbeteringen. De gids vertelt er graag meer over en gaat ook graag in op uw vragen.

 

 

 

Algemene informatie

zondag 21 april 2019 - 09:00
Locatie: 
Lycklamabos
Hege Bouwen
8566 JA Nijemirdum
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image