Súdwesthoeke
Natuur
Op
zaterdag20mei201713:30

Kennismaking met De Twigen

Vandaag brengen we een bezoek aan een gebied genaamd De Twigen. Een wandelexcursie voor iedereen die het leuk vindt om meer te weten te komen over de flora en fauna van dit natuurterrein. De wandeling wordt begeleid door onze vers afgestudeerde IVN Natuurgidsen, te weten Alice Fortuin, Baukje Miedema en Constance Smit-Walstra.

Opgave bij: constance-smit@hetnet.nl

De Twigen is een bijna 20 hectare groot natuurgebied gelegen ten noordwesten van Joure. Het gebied ligt ingeklemd tussen de oude rijksweg en de in de tweede helft van de twintigste eeuw aangelegde snelweg A7 naar Sneek

Het gebied is in 1995 aangekocht door de gemeente Skarsterlân. In maart 2000 is de Stichting Natuurgebied DeTwigen opgericht. Sindsdien beheert deze stichting het natuurgebied. Het noordwestelijke deel van De Twigen heeft een open verbinding met de Langwarder Wielen. Om die reden is De Twigen een belangrijke schakel in de ecologische verbindingszone tussen het Friese merengebied, de historische windsingel Omkromte, het natuurterrein De Famberhorst en park Heremastate.

De Twigen is een gevarieerd natuurgebied met diverse biotopen waardoor verschillende soorten vogels, vleermuizen, kikkers, padden, vlinders en libellen zich er thuis voelen. De aanwezige bomen en (besdragende) struwelen zijn veelal inheems wat bijdraagt aan de natuurwaarde van het gebied. Er zijn in veel verschillende planten en mossen te vinden, waaronder soorten de op de rode lijst staan.

De Twigen is niet vrij toegankelijk. Dat komt de rust in het gebied ten goede en maakt dat de verschillende leefgemeenschappen zich ongestoord kunnen ontwikkelen.

Algemene informatie

zaterdag 20 mei 2017 - 13:30 tot 15:00
Extra Informatie: 

Hoe rijdt u naar De Twigen?
Rijd naar de Tramwei in Joure. Komt u vanaf Joure dan is de ingang naar De Twigen voorbij de afslag naar de snelweg.
Bent u op de fiets. Ga dan al bij de rotonde in Joure aan de linkerkant van de weg fietsen. De Tramwei is een drukke weg om over te steken.
Coördinaten: 52°57'55.3"N 5°46'23.3"E
(op Google Maps: 52.965350, 5.773147

Contactpersoon: