Súdwesthoeke
Insecten
Op
zaterdag15sep201814:00

Excursie en lezing over mieren

Zaterdag 15 september: Excursie en lezing over mieren

Kom, en laat u meevoeren in de wonderlijke wereld van de mier!

IVN-Súdwesthoeke heeft mierendeskundige Diliana Welink uit Assen bereid gevonden zowel een excursie als een lezing te verzorgen op zaterdag 15 september a.s. De excursie vindt plaats in de Bremer Wildernis van SBB en duurt van 14.00 uur tot 16.00 uur. We verzamelen op de parkeerplaats bij de Bremer Wildernis (zijtak Nij Amerika te Nijemirdum, nabij huisnummer 16). We leren hoe we mieren(nesten) in het veld (bos en open terrein) kunnen vinden en zullen enkele soorten van elkaar leren onderscheiden.

De lezing wordt ondersteund door prachtige macrofoto's die de mieren letterlijk en figuurlijk heel dichtbij brengen.

De lezing vindt plaats in bezoekerscentrum Mar en Klif, De Brink 4 in Oudemirdum en duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Mieren, de meest succesvolle diersoort ter wereld. Mieren kom je werkelijk overal tegen: meestal buiten, soms ook in huis. Ze spelen een belangrijke rol in de ecosystemen van bossen en heide. Het zijn boeiende dieren met een intrigerende en complexe levenswijze, gebaseerd op eenvoudige communicatieregels.

Een avond over mieren gaat over duurzaam bouwen, over slavernij en veehouderij, over plaagdierbestrijding en fysieke topprestaties, over feminisme en klimaatbeheersing, over dictaturen en inteelt.

Niets menselijks is mieren vreemd. Of is het andersom: niets mierlijks is de mens vreemd? Want: mieren zijn net mensen!

Uiteraard zijn excursie en lezing ook afzonderlijk bij te wonen. Mocht het weer op 15 september te slecht zijn voor een excursie, dan volgt er op 20 september een herkansing. Aan zowel excursie als lezing zijn geen kosten verbonden. Bij de lezing is er gelegenheid tot het nuttigen van koffie of thee, waarvoor wel een kleine bijdrage wordt gevraagd.

U kunt zich opgeven bij Ronald Schouten: rwhschouten@hetnet.nl

afd sudwesthoeke

Algemene informatie

zaterdag 15 september 2018 - 14:00
Locatie: 
Bremer Wildernis
Nij Amerika
Nijemirdum
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image