Stein
Voor IVN leden
zondag01mei2022

De Euleteul juni 2022

                                  Nieuwsbrief “De Euleteul” juni 2022


Beste natuurvriend
In het dagelijkse leven schiet het er nogal eens bij in om jezelf over iets te verwonderen.
Een wonder is iets onverklaarbaars. In een wereld waarin we constant alles willen verklaren,
spreekt iets wonderlijks juist tot de verbeelding. Om jezelf te verwonderen hoef je niet naar een van de wereldwonderen te reizen, integendeel. Juist op de kleine doorgaans onopvallende plekken in de natuur kan een wereld vol verwondering voor je opengaan. Als je er maar de tijd voor neemt.

Een terugblik op de activiteiten van afgelopen periode:

Natuur- en cultuurwandeling van woensdag 18 mei
De start was vanaf de markt in Kanne. Wij liepen langs de Jeker en weilanden waar de koeien graasden en in de schaduw lagen.
We kwamen vervolgens door het oudste natuurreservaat van de                      St. Pietersberg.
Hier zagen wij diverse kleine grotingangen. Vervolgens liepen wij langs verschillende forten, gebouwd in 1932 en1935.
Ondanks het bijzonder warme weer was er een opkomst van 10 wandelaars. Bovendien was er door de mooie begroeiingen genoeg schaduw.
De natuur heeft ons hierdoor dus goed beschermd. Onze rustplaats was op enkele kilometers van het einde van deze wandeling.                                         Bij het Café-Restaurant “Opkanner Anker” genoten wij van een lekker drankje en een stukje vlaai. Ondanks het warme weer hebben de wandelaars genoten van deze prachtige wandeling.

Wat staat er de komende periode op het programma ?

Slootjesdag op zondag 12 juni. Speciaal voor de jeugd.
Op zondag 12 juni gaan we weer samen met (groot)ouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar op avontuur langs de waterkant tijdens de IVN Slootjesdag.

Van 13.30 tot 16.30 uur staan de poorten van onze Heemtuin open, waar we samen met de kinderen weer beestjes gaan zoeken in het water afkomstig uit de vijvers in onze tuin. Dit wordt een echte ontdekkingsreis. Kom lekker langs voor een spannende zondagmiddag!                                                                                                                                                    
Natuur- en cultuurwandeling op woensdag 20 juli
Deze 14,5 km lange wandeling starten we in Broekhem-Valkenburg.
Route: Via Schimmert Haasdal richting Valkenburg onder de autoweg door bij rotonde echtdoor. 
Dan eerste weg rechts waar je kunt parkeren. Beekstraat nabij groothandel Hanos.
Wij lopen langs kasteel Schaloen waar de kasteeltuin Oud-Valkenburg ligt. Vrijwilligers van IVN Valkenburg zorgen voor beheer en onderhoud en tegen een kleine betaling is deze te bewonderen.
Een mooie glooiende wandeling via het Gerendal. Op 8.00 km een pauze plaats in Vilt bij de kerk. Daarna vervolgd de route en lopen wij door de groeve “Blom”.

Bijdrage IVN leden: gratis
Bijdrage niet IVN leden: € 2,00
Bijdrage carpoolen: € 2,50
Verzamelen: Ingang Steinerbos, Mauritsweg te Stein om 08.45 uur. Vertrek: 09.00 uur.

IVN Wandelteam.
Toine Hermans    06-41062800
Wil Pisters            06-20697739                                                                                             

Bomenpad op zondag 10 juli. Speciaal voor de jeugd.
Het prachtige Bomenpad dat door de Heemtuin van IVN Stein loopt wordt deze dag gebruikt als decor voor een speurtocht. Door allerlei vragen over de aanwezige bomen leer jij spelenderwijs leuke weetjes over bomen. Speurneuzen tussen de 4 en 12 jaar (en hun ouders en/of grootouders), maar ook andere speurneuzen en belangstellenden, zijn welkom om aan de activiteit mee te doen en/of de Heemtuin te komen bezichtigen.
Dus wil jij graag meer te weten komen over bomen?
Ben je nieuwsgierig naar hoe bomen met elkaar communiceren?
Ben je benieuwd hoe kastanje honing smaakt?
Luister je graag naar een mooi verhaal terwijl je onder het bladerdak van een prachtige beuk zit?
Knutsel je graag iets met al het moois dat bomen te bieden hebben?
Loop dan met ons het bijzondere Bomenpad in de Heemtuin "De Boschhook"!
Kom, beleef, luister, leer en proef van wat elf prachtige bomen ons te bieden hebben.

Wist je dat:

De Eikelmuis de helft van zijn leven slapend doorbrengt?
De Eikelmuis (Eliomys quercinus) behoort tot de slaapmuizen en wordt soms fruitdiefje of tuinslaapmuis genoemd. Samen met de hazelmuis zijn het de enige twee soorten slaapmuizen die in Nederland voorkomen. De Eikelmuis is geen muis. Maar wat is hij dan wel? De Eikelmuis is familie van de slaapmuizen en net zoals we vleermuizen geen muizen noemt, zijn slaapmuizen dat ook niet. Deze knaagdieren lijken een beetje op eekhoorns.
De Eikelmuis is een middelgrote slaapmuis met een opvallende zwarte tekening op het gezicht; het masker. Verder is de tweekleurige, lange, pluimvormige staart een opvallend kenmerk.
De vacht op de rug is grijs- tot warmbruin, en scherp afgescheiden van de witte tot geelwitte buik.
De Eikelmuis heeft vrij grote ovale oren, grote zwarte kraalogen en een spitse neus met lange zwarte snorharen.
Hij staat vermeld op de Rode Lijst Zoogdieren in de categorie ‘Ernstig Bedreigd’ (sinds 2006) en heeft sinds 1950 een dalende trend.
Waren er naar schatting in 1950 nog 1500 á 2000 dieren, is dat in 2022 gedaald naar 100-150 dieren.
Door de sterke achteruitgang, loopt de eikelmuis de kans uit Nederland te verdwijnen. 
De precieze oorzaak van de achteruitgang is niet bekend.        Wel is duidelijk dat de volgende bedreigingen hebben bijgedragen aan de achteruitgang: vernietiging van leefgebied (verdwijnen kleinschalig cultuurlandschap en hoogstamboomgaarden), verdwijnen van verbindende heggen en hagen tussen leefgebieden, verdwijnen van de struiklaag en horizontale verbindingen in hellingbossen, verdwijnen van rust- en voortplantingsplaatsen (door het verdwijnen van rommelhoekjes, vellen van bomen en renovaties aan gebouwen), vermindering van het voedselaanbod (door bijvoorbeeld het uitdunnen van bossen), afname van insecten en andere ongewervelden, gebruik van pesticiden en Pcb’s én verkeersslachtoffers.
Bedreiging van de Eikelmuis zijn uilen (voornamelijk bosuil), roofvogels, vos, das, marterachtigen en kraaiachtigen. Tijdens de winterslaap verliezen de Eikelmuizen tot wel 50% van hun lichaamsgewicht. Winters met veel temperatuurwisselingen overleven velen niet.
Helaas….de Eikelmuis is in Zuid-Limburg bijna uitgestorven.
Daarom is er een beschermplan opgesteld én is 2022 uitgeroepen tot het jaar van de Eikelmuis.

Het Madeliefje ook wel Meizoentje genoemd wordt?
Bijna het hele jaar door zijn de bloeiwijzen van het Madeliefje (Bellis perennis) te zien op zonnige plekken in gazons, gemaaide graslanden en weiden. Vanwege zijn overvloedige bloei in de maand mei wordt het plantje ook wel Meizoentje genoemd. Al vroeg in het voorjaar, soms op warme plekken al in februari en het hele jaar door tot laat in oktober bij warm najaarsweer siert dit sierlijke plantje onze omgeving. Voor kinderen is het vaak de eerste kennismaking met 'bloemen' hoewel de hoofdjes met tientallen lint- en buisbloemen, goed beschouwd, bloeiwijzen zijn.
Alleen in heel warme en droge zomers mis je de bloeiwijzen van deze soort.
Maar soms kun je ze zelfs in de winter onder de sneeuw al bloeiend vinden.
De planten vormen rozetten met spatelvormige behaarde bladeren die zo'n vijf cm groot worden. De meestal bladloze stengels dragen één hoofdje.
De lintbloemen zijn wit maar soms kleuren de randen rood tot paars.
De vele buisbloemen zijn geel ook wel “Harig Pappus” genoemd.
De bloembodem van het hoofdje kan een beetje kegelvormig zijn en is hol. De bovenkant is glad.
Als de onderstandige vruchtbeginsels uitgroeien vormen ze 1,5 tot 2 mm lange nootjes met rechtopstaande haren. Je vindt het Madeliefje ook in bermen of op regelmatig betreden paden.
Bovendien vind je het Madeliefje in heel Europa uitgezonderd in het noordoosten van dit werelddeel. Ook Zuidwest Azië hoort tot het oorspronkelijke areaal van de soort.
Inmiddels is het ook door menselijke activiteit op andere plaatsen op onze aarde te vinden tot in Nieuw Zeeland toe. In onze contreien is het zeer algemeen behalve in zeer voedselarme zandgebieden en hoogvenen.
              Vaak helpt het drinken van madeliefjes-thee bij klachten zoals duizeligheid of hoofdpijn.
Ook helpt de thee tegen slapeloosheid en het werkt, vergelijkbaar met kamille, ook kalmerend. Madeliefjes zijn onder andere rijk aan kalium, magnesium, ijzer en calcium. De bloemen zijn een grote bron van vitamine C.


Spreuk van de maand

                              De stilte van de natuur heeft veel geluiden.

e-mail: infoivnstein@gmail.com
Like ons op facebook, dan bent u steeds op de hoogte van het laatste nieuws!
www.ivn.nl/afdeling/stein