Stein
Overig
Op
zondag13aug201714:00

Kroetwusj maken

Kroetwusj maken

De Kroedwusj.

Op 15 augustus na Maria tenhemelopneming werd er een planten bundel in het graf van Maria gevonden . Deze planten bundel word nu nog steeds in veel Limburgse plaatsen ter na gedachtenis aan Maria gemaakt, namelijk de Kroedwusj. Deze bundel van planten is per regio en ook per streek steeds anders, maar wat belangrijk is dat hij gezegend word en dat gebeurd op dinsdag 15 augustus, hier in Stein is dat bij de O.L. vrouwen kapel Maria in Nood.

Wij hebben dus de Kroedwusj nog altijd op 't hoge Mariafeest in Augustus, maar hij is in de loop der jaren zeer van gedaante veranderd. Onze kinderen dragen tegenwoordig op die dag een ruiker fraaie bloemen van de bloemist naar de kerk. (Niks mis mee). De traditionele wilde en gekweekte geneeskrachtige kruiden, waaruit hij vroeger was samengesteld, zijn er haast uit verdwenen. We moeten de drie voornaamste van die oude planten hier toch even memoreren: het waren de bittere alsem (Artemisia Absinthium), de bijvoet (Artemisia vulgaris) en het boerenwormkruid, in 't dialect 'reinvaart' geheten (tanacetum vulgare). Deze drie zijn wildgroeiende planten. De Kroedwusj werd vroeger gebruikt om zich te beschermen tegen ziektes en onweer of andere plagen.

Op zondag 13 augustus word de Kroedwusj samen met IVN Stein en de Besje van Stein gemaakt in het N.E.C. de Boschhook gelegen aan de Steinerbos weg 2a te Stein. U bent van harte welkom vanaf 14.00 uur tot 16.00 uur om zelf ook een Kroedwusj te maken.

John Leclaire IVN Stein.

Algemene informatie

zondag 13 augustus 2017 - 09:00
Locatie: 
Stienderbosch 2a
Stein
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image