Stein
(Moes)tuinen
Vanaf
woensdag07feb201819:30

IVN Cursus Tuinreservaten

cursussen

Maak van je tuin een groene oase voor mens en dier

Op woensdag 7 februari 2018 start een IVN cursus Tuinreservaten in de regio Westelijke Mijnstreek. Deze cursus wordt gegeven bij IVN Spau-Beek en IVN Stein. In 5 avonden en 2 excursies leer je hoe jij je eigen tuin, klein of groot, kan omtoveren in een plek waar behalve jij en je gezin, ook allerlei dieren graag komen. Van grijze stenen naar een groene oase. Vanaf het begin ga je aan de slag met je eigen buitenplek. Dat kan een balkon, dakterras, gevel- of achtertuin zijn; alles is goed. Je leert hoe je tuinbodem is opgebouwd, welke planten je kunt planten, welke dieren je tuin aantrekt, hoe je de tuin onderhoudt. Je krijg ook tips om je (klein)kinderen bij je Tuinreservaat te betrekken.

Planten en bomen trekken allerlei dieren uit de omgeving aan. Vlinders die rondfladderen, vogels die een uitkijkpost, nestplek of voederplaats zoeken, egeltjes die door je tuin scharrelen wanneer je schutting niet te dicht is… en als je een poel of vijver in je tuin hebt, zie je weer heel andere diersoorten zoals libellen, kikkers en misschien wel kleine watersalamanders.

Eigenlijk hoef je niets over natuur of tuinieren te weten. De cursus neemt je stap voor stap mee.

Hoe bescheiden je tuin ook is, je kunt er altijd een tuinreservaat van maken. Het hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Wist je dat een stenen tuin veel duurder is dan een groene tuin! En veel onderhoud kost een tuinreservaat ook niet. Ervaren docenten laten je zien hoe dat kan.

De cursus vind plaats woensdag 7 februari, 28 februari, 28 maart, 18 april en 2 mei van 19.30 tot 22.00. De excursies vinden plaats op zaterdag 7 april en 10 maart van 10.00 tot 12.00. De kosten zijn € 45,- voor leden van IVN en € 60,- voor niet-leden. Je krijgt hiervoor naast de lessen en excursies, een cursusmap, het handboek Diervriendelijk Tuinieren en allerlei praktijkproefjes.

Aanmelden kan via leon.heemels@gmail.com vóór 31 dec. 2017 door invulling van onderstaande gegevens.

Voornaam:

Achternaam:

Straat:

Postcode:

Woonplaats:

Telefoon:

Email

IVN lid bij afdeling:

Tuinreservaten is een campagne van VARA Vroege Vogels/tuinreservaten.nl, IVN, Vogelbescherming, Vlinderstichting, RAVON, Zoogdiervereniging, Bijenstichting, Groei & Bloei, Vivara, Natuurkalender, EIS (European Invertebrate Survey), Stichting Oase, Wilde Weelde en KNNV. Sinds de start van de campagne in maart 2011 zijn meer dan 4000 tuinen aangemeld als tuinreservaat: samen goed voor een oppervlakte van ruim 100 voetbalvelden. Neem ook eens een kijkje op www.tuinreservaten.nl.

De IVN-cursus Tuinreservaten is ontwikkeld door IVN, met financiële steun van Groen en Doen, een regeling van het ministerie van Economische Zaken, met bijdrage van de Nationale Postcodeloterij.
 

Algemene informatie

vrijdag 24 november 2017 - 08:45