Spau-Beek
IVN
Op
zondag11mrt201810:00

Themazondag Begrazing als landschapsvormend proces!

Begrazing als landschapsvormend proces!

Op zondag 11 maart boeiende presentatie bij het IVN Spau-Beek

Tussen 10.00 en 12.00 uur bent van harte welkom in het IVN-home ‘Moorheide’, in de kelder van het AZC Sweikhuizen.
Waar planten voorkomen, leven dieren die hiervan leven. Planteneters hebben ieder hun eigen voedselstrategie ontwikkeld. Planten, op hun beurt, hebben zich beschermd tegen grazers of profiteren er juist van. Ook andere dieren profiteren van het begrazingspatroon.
Op deze manier zijn complexe ecosystemen ontstaan waarin planteneters een belangrijke rol spelen. Door het ontbreken van grote grazers in het landschap, is er een ontbrekende factor ontstaan in het landschapsvormend proces. Tijdens de lezing wordt u meegenomen in de geschiedenis van de grote grazers in Nederland. Vervolgens gaan we kijken hoe Nederland het voortouw neemt in het herintroduceren van grote grazers in Natuurgebieden. Daarnaast kijken we naar de effecten die verschillende grazers hebben op de landschapsvorming en waarom we juist wél of niet kiezen voor verschillende soorten in verschillende gebieden.
In een latere excursie-sessie gaat u mee het veld in om naar verschillende kuddes te kijken. In Schinveld is de kudde dermate groot en zelfvoorzienend, dat heel mooi het natuurlijke gedrag van de grote grazers te zien is. Dit gedrag is niet, of in ieder geval minder duidelijk aanwezig in kleine kuddes.
Carin neemt de deelnemers graag mee in de wereld van de grote grazers, die hele landschappen omvormen, doordat ze structuurrijke graslanden onderhouden, bosverjonging mogelijk maken en een enorme toename van de biodiversiteit van zowel dieren als planten bewerkstelligen.
Toegang is gratis.
Aanvang 10:00 uur
in het IVN-home ‘Moorheide’, in de kelder van het AZC Sweikhuizen
Adres:
AZC Sweikhuizen. (voormalig Retraitehuis)
Moorheide 1
6174 RZ Sweikhuizen

 

Algemene informatie

zondag 11 maart 2018 - 10:00
Locatie: 
Moorheide 1
6174 RZ Sweikhuizen
Nederland
Google Maps image