Spau-Beek
Bloemen & Planten
Op
zaterdag14aug202110:30

Kroetwusjwandeling

Zaterdag 14 augustus Kroetwusjwandeling met IVN Spau-Beek.

Kroetwusjwandeling  10:30 uur, vertrek Markt Spaubeek via het veld richting Genhout en terug.
Duur wandeling ongeveer. 90 minuten. gevolgd door bloembinden op de markt 60 minuten.
Een oud gebruik dat wij als IVN graag in ere houden in de zomer, is het maken en laten zegenen van een boeket met veldkruiden oftewel de 'Kroetwusj', op het feest van Maria Hemelvaart 15 augustus.
Echter zelfs als het veldboeket niet wordt gezegend maken we weer een mooie IVN-wandeling, waarin we de 7 kruiden waaruit dit boeket traditioneel hoort te bestaan zelf verzamelen en vervolgens gaan binden tot een mooi boeket. Dit kan dan mee naar huis als decoratie of, zoals vroeger,  als bescherming tegen allerlei soorten onheil. Bovendien maken we ook altijd een 30-tal extra wusjen die we aan pastoor geven om in de H.Mis uit te delen.
In de kroetwusj horen te zitten, twee broodgraan soorten, bijvoorbeeld tarwe en rogge, zodat we geen honger lijden. Twee kruiden die een geneeskrachtige werking hebben, bijvoorbeeld Duizendblad en Boerenwormkruid en twee kruiden die het onweer en andere onheil zouden weren, Alsem en Koninginnekruid / leverkruid. Als zevende hoort er walnootblad bij te zitten, want daarin slaat nooit de bliksem.

Tijdens de wandeling moeten we kijken wat we vinden, het maaibeleid van de gemeente is niet altijd gunstig. Er wordt toelichting gegeven op het ontstaan van de traditie en de betekenis en werking van de 7 kruiden. Een lint met lengte van 7 duim waarmee de wusj gebonden moet worden kan men zelf meenemen. Wij voorzien u ook van bindmateriaal.
Aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis.

Deelname aan alle activiteiten geschiedt op eigen risico
Geschikt voor oudere kinderen. Als het warm is neem water mee er is onderweg niks te krijgen.

Vertrekpunt de Bongerd (markt) te Spaubeek 10:30 uur.
Adres:
Bongerd 8
6176 AW Spaubeek
Contactpersoon: Petra Driessen 06-27834315 of Ellie Graafmans 046-4374800

 

Algemene informatie

zaterdag 14 augustus 2021 - 10:30
Locatie: 
Bongerd 8
6176 AW Spaubeek
Nederland
Google Maps image