Spau-Beek
Bloemen & Planten
Op
zaterdag17aug201910:30

Kroetwusjwandeling

Zaterdag 17 augustus Kroetwusjwandeling met IVN Spau-Beek. 
Kroetwusjwandeling  10:30 uur, vertrek Markt Spaubeek via het veld richting Genhout en terug. Duur wandeling ongeveer. 90 minuten. gevolgd door bloembinden op de markt 60 minuten.

Een oud gebruik dat de laatste jaren weer meer aandacht krijgt is het zegenen van een boeket met veldkruiden, op het feest van Maria Hemelvaart dinsdag 15 augustus.

Echter zelfs als het veldboeket niet wordt gezegend is er nu de kans om een mooie IVN-wandeling te maken waarin we de 7 kruiden waaruit dit boeket traditioneel hoort te bestaan zelf verzamelen en vervolgens gaan binden tot een mooi boeket om mee naar huis te nemen als decoratie of, zoals vroeger,  als bescherming tegen allerlei soorten onheil.

In de kroetwusj horen te zitten, twee broodgraan soorten, bijvoorbeeld tarwe en rogge, twee kruiden die een geneeskrachtige werking hebben, bijvoorbeeld Duizendblad en Boerenwormkruid en twee kruiden die het onweer zouden weren, Alsem en Koninginnenkruid / leverkruid. Als zevende hoort er walnootblad bij te zitten. 

Tijdens de wandeling wordt er toelichting gegeven op het ontstaan van de traditie en de betekenis en werking van de 7 kruiden. Het lint met lengte van van 7 el waarmee de wusj gebonden moet worden wordt tegen betaling van 1 euro verstrekt, maar men kan het ook zelf meenemen.

Datum: Zaterdag 17 augustus.
Start wandeling: 10:30 uur

Deelname aan alle activiteiten geschiedt op eigen risico
Deelname is gratis, slechts een kleine vergoeding voor de bindmaterialen van 1 euro.
Geschikt voor kinderen.
Vertrekpunt de Bongerd (markt) te Spaubeek 10:30 uur.
Adres:
Bongerd 8
6176 AW Spaubeek

Contactpersoon: Ellie Graafmans 046-4374800

Algemene informatie

zaterdag 17 augustus 2019 - 10:30