Spau-Beek
Bloemen & Planten
Op
zondag10feb201910:00

flora en fauna van Zuid-Limburg

flora en fauna van Zuid-Limburg

Op zondag 10 februari is er een presentatie over de Flora en fauna van Zuid-Limburg door Olaf Op den Kamp.


Zuid-Limburg is een stukje buitenland in Nederland, dat blijkt al uit het On-Nederlandse reliëf. Met name het gebied ten zuiden van het Geuldal is on-Nederlands. In de hellingbossen bloeien bijzondere voorjaarsbloeiers als Daslook, Zwarte rapunzel, Gele anemoon, Lelietje-van-dalen en Dalkruid. Ertussen groeien diverse soorten morieljes. Droogdalen, in Limburg grubben genaamd, doorsnijden de hellingen van het Savelsbos. Ze zijn gevormd door het uitslijpen ervan door afstromend regenwater. In de bossen leven bijzondere dieren als Hazelmuis, Eikelmuis en Wijngaardslak. Van een heel ander karakter is het bronnetjesbos bij Elsloo, hier groeien twee soorten goudveil en leefde de bijzondere Vuursalamander.
Een ander bijzonder element van het Zuid-Limburgse landschap zijn de kalkgraslanden met bijzondere planten als Wilde marjolein, Duifkruid en Wilde tijm. In de buurt van Wijlre en het Gerendal groeien ook diverse soorten orchideeën, zowel in de graslanden als in de bossen. 
Bijzonder is het Geuldal bij Epen met zijn uitgestrekte boterbloemrijke graslanden waartussen ook Zinkviooltjes groeien.
De lezing is geïnspireerd op mijn wandelboekje "Langs mijnen en groeven" 10 natuurrondwandelingen door Zuid-Limburgs mijnverleden. Deze boekjes zullen tijdens de lezing ook te koop zijn.

Toegang is gratis.
Aanvang 10:00 uur
in het IVN-home ‘Moorheide’, in de kelder van het AZC Sweikhuizen

Adres:
AZC Sweikhuizen. (voormalig Retraitehuis)
Moorheide 1
6174 RZ Sweikhuizen
Voor de laatste Info zie: www.ivnspaubeek.nl

 

Algemene informatie

zondag 10 februari 2019 - 10:00