Kruidentuin

Kruidentuin

Son en Breugel 28 maart 2021

kinderen in IVN tuinVandaag heeft Barbara ons meegenomen naar de kinderkruidentuin. Samen met de kinderen van het jeugd IVN en de kinderen van Sjors zijn we heerlijk bezig geweest.
Barbara is herborist in opleiding en als onderdeel van haar studie maakt ze bij ons een kinderkruidentuin. In deze kruidentuin komen allerlei geneeskrachtige en eetbare kruiden.
Vandaag hebben we tijm, munt, paarse dovenetel en kamille gezaaid en geplant. Ook hebben alle kinderen een mini tuintje gemaakt dat ze mee naar huis hebben genomen en thuis kunnen uitplanten.
Kinderen IVN kruidentuin met Barbara

Wij zijn heerlijk buiten bezig geweest op deze mooie dag. Ook hebben wij nog meer moois in onze tuin kunnen ontdekken, onder meer solitaire bijen, hommels, lieveheersbeestjes en vuurwantsen.
Meer foto’s kun je vinden op onze facebook pagina

Hieronder vind je meer informatie over een aantal van de kruiden die we vandaag gezaaid en uitgezet hebben.

Paarse dovenetel

Kruidentuin Paarse dovenetelDit plantje heet zo omdat het niet prikt zoals de brandnetel en paars natuurlijk door de kleur. Er zijn ook andere kleuren dovenetels, bv wit, deze zijn zoeter. Het is een 1 jarig plantje en bloeit van vroeg in de lente tot laat in de herfst. Je vindt de paarse dovenetel overal in Nederland. Vroeg in de lente komen er al snel bijen en hommels van de nectar smullen en voor sommige rupsen is het een waardplant. Een waardplant is een plant waarvan de rupsen eten tot ze zich gaan verpoppen tot vlinder. Elke soort rups lust alleen bepaalde planten. 
Je kunt het plantje straks in de tuin zetten of in het bakje laten staan, het staat wel graag buiten. De bloempjes zijn een beetje zoet en staan leuk op een salade of broodje met kaas of kruidenboter. Je kunt van de blaadjes en bloempjes ook thee maken.

Munt

kruidentuin muntEr zijn veel soorten munt, dit plantje is een kruising van pepermunt en chocolademunt. Het wortelt snel onder de grond en daarom kan je het plantje het beste buiten in een pot zetten. In de winter verdwijnt het onder de grond om in de lente vanzelf weer op te komen. Het is een hele goede plant tegen insecten en spinnen, die vinden het niet lekker ruiken. Wel is het de waardplant voor het muntvlindertje. 
Als je teveel gegeten hebt kan je een blaadje pakken, dan zul je je snel weer wat fijner voelen. Ook kan je er een lekkere thee van zetten, van de verse blaadjes of je droogt ze voor in de winter.

Kamille

kruidentuin kamilleDit plantje is 1 jarig en komt overal in Nederland voor, je kunt het zien langs de berm of in weilanden. Er zijn verschillende soorten kamille, jullie hebben zaadjes van de echte kamille gekregen, deze heeft de meest geneeskracht. Bijen houden van kamille, maar ook andere insecten, bv zweefvliegen komen ervan smullen. Het is een waardplant voor de kamillevlinder, al komt deze het liefst op een kamillesoort die geen geur heeft.
Van kamille word je lekker rustig en de gedroogde bloempjes zijn daarom fijn in een klein kussentje of een knuffel om mee naar bed te nemen zodat je lekker slaapt. Ook helpt het tegen verkoudheid en je kunt er een lekker theetje van maken, bijvoorbeeld voor je naar bed gaat.
Je kunt ook een thee maken van deze plantjes samen, als je de thee wat zoeter wilt maken is honing erg lekker.
 

 

Deel deze pagina