Son en Breugel
Vogels
woensdag16feb2022

Haal een gratis mezen nestkastje bij IVN

Samen tegen de eikenprocessierups!

De eerste 140 aanmeldingen waren snel binnen. Wil je een bericht krijgen of helpen bij een volgende actie: meld je dan hier aan.

In 2019 heeft het IVN in Son en Breugel met de schoolkinderen van vier basisscholen in het dorp zo'n 200 mezen-nestkasten gemaakt, die rond de scholen zijn opgehangen. Vorig jaar zijn er in samenwerking met de gemeente 150 nestkastjes uitgedeeld aan natuurliefhebbers in ons dorp. Mezen zijn heel nuttig in de strijd tegen de eikenprocessierups. Ze zien de rupsen als een lekker hapje.
Dit jaar willen de Gemeente Son en Breugel en het IVN verder gaan om de processierups op een natuurlijke manier te bestrijden: er zijn weer 140 nestkasten gratis beschikbaar voor inwoners van Son en Breugel. Door meer nestkasten te plaatsen kan de populatie mezen zich verder ontwikkelen. Op zaterdag 12 maart delen IVN-vrijwilligers de kastjes uit bij het IVN-gebouw. 

 Wil jij in je tuin ook een gratis nestkast voor een mees ophangen? 

Vul dan dit formulier in!

Om een eerlijke verdeling te krijgen kan er per adres (woon adres, email adres, etc.) maximaal een nestkastje gereserveerd worden. 

Je ontvangt automatisch een bevestiging. Op zaterdag 12 maart haal je het nestkastje op tussen 10 en 12 uur of tussen 13 en 15 uur bij het IVN gebouw in Son en Breugel (st. Genovevastraat 37, naast Korein). Het uitdelen doen we in de buitenlucht, vóór de ingang van het IVN-gebouw, uiteraard met inachtneming van de dan geldende corona-maatregelen. 

Onderhoud
Bij het nestkastje ontvang je een instructie over de juiste manier van ophangen en het onderhouden. Het is belangrijk om een nestkastje in het najaar (eind oktober) van binnen met heet water te reinigen. Zo verwijder je resten van oude nesten en eventuele parasieten. Het nestkastje is daarna klaar voor het overwinteren van de mezen. 
Meer informatie over onderhoud en ophangen vnd je hier


Help je ook mee de overlast van de eikenprocessierups te bestrijden?