Sint-Oedenrode
Water
Op
zondag14apr201910:00

Waterdiertjes ontdekken in het Dommelpark bij IVN Rooi

Jaarlijkse activiteit voor kinderen onder begeleiding van ouders of grootouders

In het Dommelpark in Sint-Oedenrode staan de gele dotterbloemen weer prachtig in bloei. Op zondag 14 april is dit het decor voor de jaarlijkse kinderochtend van IVN Rooi. Kinderen kunnen dan naar hartenlust scheppen in de waterplas om te ontdekken wat er zich onder water afspeelt. In het heldere water zijn allerlei waterinsecten en hun larven te vinden met bijzondere namen als bootsmannetje, schrijvertje en waterschorpioen. Ook kunnen er libellelarven,  waterspinnen en kikker- en paddenvisjes gevonden worden en soms ook kleine visjes. Elke keer is het weer een ontdekking om te zien wat er in de netjes wordt gevangen. Kinderen die dat met eigen ogen willen bekijken zijn zondagmorgen samen met hun volwassen begeleiders van harte welkom bij het IVN.

waterdiertjes

waterdiertjes

De natuurgidsen van IVN Rooi zijn vanaf 10 uur zondagmorgen in het Dommelpark om kinderen te begeleiden bij het vangen van allerlei waterdiertjes. Met netjes en bakjes mogen de kinderen zelf scheppen in een ondiep deel van het water, waarna de vangsten gezamenlijk bekeken worden. De natuurgidsen geven uitleg over de juiste manier van scheppen en begeleiden de kinderen bij het vangen en op naam brengen van de diertjes. Met zoekkaarten en boeken kunnen de namen worden opgezocht. Elk jaar blijkt het niet alleen voor de kinderen maar ook voor de volwassenen weer een verrassing welke diertjes er zich allemaal onder water verschuilen. Na afloop worden alle beestjes weer vrijgelaten waar ze zijn gevangen.

Kinderen die een eigen schepnetje hebben kunnen dit meebrengen. Ook het IVN zal voor een aantal netjes zorgen. Vanwege het scheppen vanaf de waterkant is het voor de deelnemers belangrijk om laarzen te dragen.

Verzamelen voor de activiteit is zondagmorgen om 10:00 uur aan de voorkant van het Dommelpark in Sint-Oedenrode. Dit is te bereiken vanaf de Van Rijckevorsel van Kessellaan, ingang via de straat Dommelpark. Het scheppen vindt plaats in het park zelf en zal ongeveer tot 12:00 uur duren. Deelname is voor iedereen helemaal gratis. Alle kinderen tot en met ongeveer 10 jaar zijn van harte welkom, maar alleen onder volwassen begeleiding.

waterdiertjes_2

De foto's zijn gemaakt door Henri van Weert.

Algemene informatie

zondag 14 april 2019 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
Dommelpark
Dommelpark
Sint-Oedenrode
Nederland
Google Maps image