Sint-Oedenrode
Vogels
Op
zondag04mrt201808:30

Vogelexcursie in natuurgebied de Maashorst

vogels kijken met vogelwacht Uden

Dankzij een zeer ruig en rumoerig verleden is de Maashorst is een enorm gevarieerd een aantrekkelijk gebied geworden. Flinke verschuivingen in de bodem, de "Peelrandbreuk" en invloed van de Maas zorgde voor een grote landschappelijke diversiteit. Het gebied bestaat uit bos, heide en weilandjes, verhogingen, verlagingen en vennetjes.

Er is dan ook een flink aantal verschillende vogelsoorten dat zich prima thuis voelt in de Maashorst. Soorten die er gespot worden zijn o.a: Geelgors, Grasmus, Roodborsttapuit, Kwartel,  Wespendief en de Havik. Maar ook de meer bedreigde vogels zoals de Dodaars. Patrijs, Kerkuil, Nachtzwaluw en de Groene Specht  vinden er hun leefomgeving. In totaal zijn er zo'n 150 verschillende soorten waargenomen.

Uiteraard kunnen we geen garantie geven dat we ze allemaal gaan horen of zien, maar dat de kans op bijzondere ontmoetingen in ieder geval groot is mag duidelijk zijn. We vertrekken om 8:30 vanaf de markt in Sint-Oedenrode en zijn rond 12:30 weer terug. Aanmelden kan via ivnrooi@gmail.com.

groene specht

foto's: wespendief en groene specht

Vogelwacht Uden

In september 1974 werd binnen het IVN-Uden een werkgroep opgericht, die zich speciaal ging bezighouden met alles wat met vogels in de vrije natuur te maken had. Een aanvankelijk nog kleine groep enthousiaste vogelaars, die actief was onder de naam Vogelwacht Uden e.o., groeide al snel tot een zelfstandige werkgroep. Het logo van deze werkgroep was de slechtvalk. Lees meer over de vogels van de Maashorst op de website van de vogelwacht Uden >>

Maashorst

Vroeger was De Maashorst rijk aan vennen en moerassen en dat zie je terug aan de vele soorten amfibieën en reptielen die je hier nog steeds aantreft. Ook honderden insectensoorten hebben De Maashorst als leefgebied uitgekozen. Met een omvang van 3.500 hectaren is De Maashorst het grootste aaneengesloten natuurgebied in Noord-Brabant. Ze bevat honderden plantensoorten, bijna 150 vogelsoorten en meer dan 25 zoogdieren. bron: www.allemaalmaashorst.nl >>

Vogels kijken Kraaijenbergse Plassen

Algemene informatie

zondag 4 maart 2018 - 08:30 tot 12:30
Locatie: 
Markt
Markt
Sint-Oedenrode
Nederland
Google Maps image