Sint-Oedenrode
Natuur
Op
zaterdag03nov201810:00

Natuurwerkdag in het Vresselse bos

aan de slag rond de vennen

Op zaterdag 3 november wordt bij natuurgebied Vresselsbos in Nijnsel van 10.00-15.00 uur de Natuurwerkdag georganiseerd. Dit jaar gaan we aan de slag rond de vennen. We gaan planten en dieren een handje helpen door dennen en berken weg te zagen. Ook gaan we kleine stukjes heide plaggen en heide maaisel verspreiden. Speciaal voor kinderen is er een vennen expeditie. Jong en oud is van harte welkom om de handen uit de mouwen te steken.

natuurwerkdag 2017 3Hulp aan de vennen

Om 10.00 uur starten we met werken rond het ven Hazenputten. Onder leiding van de boswachter van Staatsbosbeheer worden allerlei boompjes aangepakt. Het wegzagen of trekken van boompjes vergroot de openheid op en rond de ven oevers en daarmee het leefgebied van planten en dieren die afhankelijk zijn van veel zonlicht. Talloze vogels, vlinders, libellen, veenmossen, reptielen en amfibieën profiteren hiervan. Ook worden plaatselijk stukjes heide geplagd en wordt heide gemaaid. Dit maaisel wordt vervolgens verspreidt op kale delen, waar we nieuwe heide een kans willen geven.

Vennen expeditie voor kinderen

Altijd al willen weten welke dieren er in het ven leven? Speciaal tijdens de Natuurwerkdag geeft Heem-Natuurgroep Sint-Oedenrode een vennen expeditie waar kinderen van verschillende leeftijden zelf waterdieren kunnen scheppen. Ontdek hoe divers het leven is in het ven en geniet van de prachtige waternatuur. Trek wel laarzen aan of waterdichte schoenen, zodat je de natte natuur kunt trotseren.

Lunch in het open veld

Voor deelnemers die de gehele dag komen helpen, staat om 12.30 uur een heerlijke lunch klaar in het open veld. Buiten smaakt het eten en drinken extra lekker. Geniet van de mooie omgeving en de gezelligheid.

Meedoen en aanmelden

Volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar zijn -onder begeleiding- welkom om aan de slag te gaan. Aanmelden via: https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/vresselsbos-meierijstad Deelname is gratis. Parkeren is mogelijk aan de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan het Hei-eind in Nijnsel. Op zaterdag 3 november verzamelen we op de parkeerplaats aan het Hei-eind om 10.00 uur. De Natuurwerkdag in Vresselsbos wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer, in samenwerking met Heem-natuurgroep Sint-Oedenrode en IVN Sint-Oedenrode.

Achtergrondinfo

Vresselsbos telt zo’n 300 hectare en worden beheerd door Staatsbosbeheer. Je vindt er bijzondere vennen, heide en bossen. Er komen allerlei bijzondere planten en dieren voor zoals de zeldzame speerwaterjuffer, heikikker, levendbarende hagedis, klokjesgentiaan en lavendelheide. Ook vindt je er allerlei bijzondere veenmossen. Help mee tijdens de Natuurwerkdag, waardoor het leefgebied van deze flora en fauna wordt verbeterd.

Beheer

Er is door Staatsbosbeheer hard gewerkt aan het verbeteren van geleidelijke overgangen rond de diverse vennen, naar de omliggende heide en het bos. Ook is in het centrale deel van het natuurgebied een raster geplaatst, waar Schotse hooglanders grazen. Door deze werkzaamheden kunnen dieren zich beter verplaatsen tussen onder meer de Hazenputten en Oude putten. De afgelopen jaren hebben veel bijzondere planten en dieren zich daardoor gehandhaafd of zelfs uitgebreid zoals heikikker, veenpluis, dopheide en kleine veenbes.

Algemene informatie

zaterdag 3 november 2018 - 10:00 tot 15:00
Locatie: 
Vresselse bos
Hei eind
Sint-Oedenroode
Nederland
Google Maps image