Sint-Oedenrode
Insecten
Op
zaterdag23jun201821:00

Nachtvlinders kijken

op landschapscamping de Graspol

Op zaterdag 23 juni kan iedereen komen kijken naar nachtvlinders op landschapscamping De Graspol, Bakkerpad 17 in Nijnsel. Nachtvlinders zijn meer dan grauwe motten, die ’s avonds rond de lamp op het terras of balkon vliegen. Gerrit Ketelaars, een van de natuurgidsen van IVN Sint-Oedenrode, laat mensen kennis maken met het leven van deze ondergewaardeerde en vrij onbekende diersoort.

lindepijlstaartfoto: De Lindepijlstaart

De grauwe motten blijken in werkelijkheid vaak vliegende pronkjuwelen te zijn. Alleen al in Nederland leven honderden soorten die pas actief worden als de zon achter de horizon verdwijnt. Vlinders, zoals Avondrood en Hagedoorn, hebben een kleurenpracht die menig kind en ouder zal verbazen.

Op zaterdag 23 juni om 21.00 uur geeft Gerrit een lezing, waarbij wordt ingegaan op  leefwijze en herkenning van nachtvlinders en de toegepaste waarnemingsmethoden. Tijdens het tweede deel van de avond gaan we naar buiten om in het veld bij een speciale nachtvlinderlamp de vlinders in het echt te bekijken.

Nachtvlinders kijken is geschikt voor jong en oud; breng zeker een fototoestel mee om de prachtige vlinders vast te leggen.

I
nachtvlinderWat is de Nationale Nachtvlindernacht?

Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van de Nationale Nachtvlindernacht. Een nachtvlinderexcursie is een spannende gebeurtenis, want wie gaat er nu midden in de nacht het bos in, gewapend met een pot stroop? Wie spant er een laken in zijn achtertuin en zet er een felle lamp bij? Geen idee? Nachtvlinderonderzoekers vinden dit soort zaken heel gewoon. Ze doen het om beestjes met namen als agaatvlinder, huismoeder, rood weeskind en windepijlstaart te lokken. Nieuwsgierig geworden? Beleef het mee tijdens de Nationale Nachtvlindernacht. Verspreid door heel Nederland wordt naar nachtvlinders gekeken, onder begeleiding van experts. Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan 800! Nieuwsgierig geworden? 

nachtvlinder

Algemene informatie

zaterdag 23 juni 2018 - 21:00 tot zondag 24 juni 2018 - 00:00
Locatie: 
Landschapscamping de Graspol
Bakkerpad 17
Sint-Oedenrode
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image