Sint-Oedenrode
(Zoog)dieren
Op
dinsdag17apr201820:00

Lezing over het edelhert

door Gradje Brouwers

Mogelijk herkent u het Edelhert van het logo van Jägermeister, of van het jaarlijkse NK-burlen, maar er is veel meer over dit fascinerende dier te vertellen. IVN-er Gradje Brouwers weet hier enorm veel vanaf en geeft u in zijn presentatie een bijzonder inkijkje in het leefgebied, gedrag, bijzonderheden en eigenaardigheden van dit prachtige dier.

edelhert 2

Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Brabants Landschap heeft daarom besloten edelherten terug te brengen in haar eigen gebieden in het hart van Het Groene Woud.  Om precies te zijn in de Scheeken tussen Best en Liempde.

Edelherten hebben eeuwenlang in Nederland geleefd. Door jacht en het verdwijnen van hun leefomgeving verdwenen de laatste wilde edelherten. Op de Veluwe keerden edelherten al lang geleden terug en recenter ook in de Oostvaardersplassen en in het Weerterbos. Edelherten zorgen voor meer leven in het landschap met hun specifieke gedrag en graasgewoonten. Ze grazen bij voorkeur in de overgangszones van bos naar open gebied. Met hun graasgedrag vormen ze onnatuurlijk scherpe perceelranden om tot brede overgangszones die rijk zijn aan structuur (mozaïekzomen). Zulke natuurlijke overgangen zijn bijzonder rijk aan planten en dieren. Doordat edelherten graag liggen te rollen in modderbaden die ze maken en met hun gewei langs bomen ‘vegen’, maken ze letterlijk plaats voor tal van andere dier- en plantensoorten.  (bron: brabants landschap)

Video Edelherten in het Groene Woud, lees meer over het project op de website van het Brabants Landschap >>

Algemene informatie

dinsdag 17 april 2018 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
handboog
Industrieweg 18
Sint-Oedenrode
Nederland
Google Maps image