Weidevogels kijken bij Ackerdijk (22 april 2018)

Verslag en foto’s van Philip Both

 

Ieder jaar begint de natuur opnieuw. In winter verliezen de meeste bomen bladeren en de meeste vogels trekken weg. Als de lente aanbreekt keren de vogels één voor één terug.

Vandaag fietsten wij met ons vieren naar de Ackerdijkse plassen om naar de terugkerende vogels te kijken.

Ackerdijksepad

Eerst stopten we (I) bij een groep grazende schapen van Oosthoek. Daar ontmoetten we een vogelaar met een monoculaire kijker die vele malen meer vergrootte dan onze kijker (mijn kijker vergroot x10).

Wij zagen door zijn monoculair Zomertaling, Regenwulp, Watersnip, Rosse grutto en een kruising! van Grauwe gans x Canadese gans. Zonder zijn uitleg zou ik nooit een Regenwulp, Watersnip en die ganzenkruising herkend hebben.

Daarna gingen we Vogelkijkplaats (II). De “inrit” is een snipperpad (ong. 200 m) langs een rietveld en hier zagen we duidelijk een Rietzanger op een jonge wilg zijn territorium veiligstellen met zijn geratel. Ook zagen we Rietgors en een Blauwborst. (De kleine karekiet moet nog komen vanuit Afrika).

Vanuit Vogelkijkplaats (II) waren veel weidevogels te zien zoals Kieviten en Grutto’s. Ik dacht gelijk hoezo achteruitgang! Daarnaast was er een discussie over: Is dit wel of niet de Kneu?

Na 20 minuten liepen we terug naar het Ackerdijksepad. De Rietzanger was nog steeds bezig zijn territorium te beschermen.

Toen fietsten we naar Vogelkijkplaats (III). Dit is de uitkijktoren “de Tureluur”. Hier bekijk je de omgeving met een hoogte van zo’n 6 à 7 meter. Daar zag ik gelijk een tureluur-“Look-a-like”. Ik zeg “Look-a-like” want ik zie het verschil niet tussen een Witgatje, Paarse strandloper en nog een tiental andere steltlopers. Ik blijf een beroerde vogelaar. Het uitzicht is mooi. Je kijk over de bomen heen.

kijktoren ackersdijk

We zagen Grote zilverreigers, Steltkluten, Koolmezen. Erg mooi. Ook was er we overal het geluid van de Fitis (yes he is back!). Toen hebben we gezocht naar de Cetti’s zanger. Zoeken is het woord niet. Je herkent hem aan zijn zang. Helaas niet gehoord. Toen nog gekeken naar een vogel die hoog in een boom zat. Een zestal namen genoemd, maar het bleek volgens een andere vogelaar(?) een zwaluw te zijn.

Het was een mooie dag. Ik moet nog veel leren; zonder een ervaren vogelaar mis je veel. Gelukkig zijn vogelaars haast allemaal behulpzaam en geduldig om je iets te laten zien.